Hidde, what's in your laptop?
Met tientallen collega’s die ook nog eens allemaal techies in hart en nieren zijn, is er op de laptops binnen TransIP genoeg te ontdekken op het gebied van bijzondere en bovenal nuttige software. Daarom vroegen wij dit keer aan frontenddeveloper Hidde welke software hij nou echt niet zonder kan. Hey Hidde, what’s in your laptop?
Arch Linux
Om te beginnen draait Hidde een alternatief besturingssysteem op zijn laptop: Arch Linux. Daar heeft hij bewust voor gekozen omdat het goed aansluit bij zijn developershartje:
“Arch Linux is een learning tool; je zult vaker tegen configuratieproblemen aanlopen bij het inrichten van je OS, maar daardoor leer je ook weer hoe bepaalde software in je systeem werkt. En als je er niet uitkomt, is er natuurlijk de Arch Wiki waarop de meestgebruikte software gedocumenteerd staat, inclusief handige tips en tricks, troubleshootingguides en hardwarecompatibilityguides.”
Arch Linux is in vergelijking met populairdere Linuxdistributies zoals Debian of Ubuntu vaak vele malen sneller met het updaten van hun softwarepackages. Dat heeft zo z’n voor- en z’n nadelen: je loopt zelden tot nooit achter op versies van de Linuxkernel, GTK, PHP of Python waardoor je sneller met nieuwe features kunt werken. Ook wordt nieuwere hardware sneller ondersteund. Maar daarmee loop je wel weer de kans dat, mocht er een bug in de nieuwste versie van een package zijn geslopen, je die meteen mee-installeert en je jouw OS mogelijkerwijs om zeep helpt.
Voor Hidde geen probleem: omdat je de volledige vrijheid hebt je OS naar jouw smaak in te richten, zit je niet vast aan beperkte of oudere versies van softwarepackages en kun je kiezen voor een package die jij fijn vindt werken. Het is een ideaal besturingssysteem wanneer je niet alleen op je computer, maar ook graag aan je computer werkt.
Zelf aan de slag met Arch Linux? Lees je helemaal in en download het hier.
Sway
Als windowmanager gebruikt Hidde Sway, dat gebruikmaakt van het Wayland-displayserverprotocol. Met een windowmanager kun je op een Linuxomgeving je vensters weergeven, positioneren en gebruiken zoals jij dat wilt. Sway is een tiling-windowmanager, wat normaal gesproken inhoudt dat de vensters elkaar niet overlappen maar in plaats daarvan altijd op een grid geplaatst worden. Maar Sway staat ook toe dat vensters elkaar overlappen, of op tabbladen geplaatst worden. Hiermee is het een veelzijdige windowmanager die ook nog eens gebruiksvriendelijk in de bediening is. Het verplaatsen of vergroten van je vensters kun je net als in vi met toetsencombinaties doen, maar Sway staat hiervoor ook het gebruik van je muis toe.
Sway is ontwikkeld als directe vervanger van i3, een vergelijkbare tiling-windowmanager, dat gemaakt is voor het oudere X Window System en niet voor het nieuwere Wayland. Het heeft wel veel functionaliteiten overgenomen van i3, waardoor het voor gebruikers die daar al wel bekend mee zijn als vertrouwd aan zal voelen.
Alacritty
Als terminal gebruikt Hidde Alacritty. Dit is een opensourceproject dat zelf zegt de snelste terminalemulator ter wereld te zijn (en benchmarking aanbiedt om dat te onderbouwen). Alacritty is snel op te zetten, heeft voor veel besturingssystemen een simpele installatiehandleiding opgezet, en is beschikbaar voor macOS, Linux, BSD en Windows.
Alacritty heeft een actieve community als achterban waardoor feature-requests en issues snel opgepakt worden. De terminal is echter nog wel in bèta, waardoor features niet altijd even soepel zullen werken en er nog wel eens bugs te vinden zullen zijn in de software. De laatste release is versie 0.4.3, maar versie 0.5 is onlangs ingeschoten als prerelease.
Social media
Ten slotte heeft Hidde ook de voorkeur voor de minder alledaagse vormen van social media zoals Mastodon, de Twitterconcurrent, en Instagramtegenhanger Pixelfed. Beide vormen van social media werken met een netwerk aan servers gebaseerd op het ActivityPubprotocol. In tegenstelling tot Twitter, Facebook, Instagram of YouTube waar alles geregeld wordt vanuit één gecentraliseerde service, werken Mastodon en Pixelfed vanaf een gefederaliseerd servernetwerk. Gebruikers maken een user aan op één van de servers in het netwerk en kunnen daarmee deelnemen op alle andere servers in het netwerk.
Maar het is breder dan dat: omdat Mastodon en Pixelfed werken met het ActivityPubprotocol, zijn ze onderdeel van een groter web aan implementaties die allemaal gebruikmaken van dit protocol. Hierdoor kun je met jouw Mastodonaccount dus inloggen bij Pixelfed, maar ook bij YouTube-alternatief PeerTube, microbloggingplatform Misskey, longformplatform Plume en nog veel meer.
Meer ontdekken
Heb je dankzij Hidde’s aanbevelingen nieuwe software ontdekt en de smaak nu te pakken? In onze maandelijkse software-updates en tweewekelijkse TransIP Recommends bespreken we ook nieuwe en interessante software en webapplicaties waar je wellicht nog niet eerder van gehoord hebt. Veel plezier met ontdekken!
Bedankt voor het toelichten!