Onze webhostingpakketten ondersteunen naast het meest populaire en gebruiksvriendelijke WordPress ook het gebruik van andere CMSen, zoals ook Drupal. Voor veel developers is het flexibele Drupal een interessante keuze omdat het met veel data kan omgaan, en veel security features heeft.
In dit artikel leggen we je de stappen uit om Drupal te installeren op een webhostingpakket.
Maak een database en databasegebruiker aan
Gebruik hiervoor de stappen in het artikel Ik wil een database aanmaken en beheren. Je hebt tijdens de installatie de volgende gegevens nodig:
- De databasenaam. Nadat de database is aangemaakt is deze altijd terug te vinden in het databaseoverzicht in je controlepaneel.
- De databasegebruiker. Door op de drie puntjes te klikken naast de databasenaam kun je onder ‘Gebruikers beheren’ je databasegebruiker terugvinden.
- Het wachtwoord van de databasegebruiker.
- De hostnaam van de database. Deze vind je terug door in het databaseoverzicht op de databasenaam te klikken.
Download de bestanden naar je webhostingpakket
Je kunt eventueel zelf de bestanden downloaden en ze op je webhostingpakket plaatsen met behulp van SFTP. Drupal raadt echter aan om hiervoor composer te gebruiken, omdat je hiermee gemakkelijk thema's/modules/libraries kunt toevoegen en beheren.
Composer is actief op onze webhostingpakketten, het enige dat je hoeft te doen is verbinding maken via SSH zodat je het volgende commando kunt invoeren:
composer create-project drupal/recommended-project drupal
Hiermee wordt een map genaamd /drupal/ aangemaakt waarin de bestanden worden gedownload. Het index.php bestand staat vervolgens in een map genaamd /web/. Pas daarom nadat alle bestanden zijn gedownload de DocumentRoot van je website aan naar /drupal/web. In het artikel De DocumentRoot van je website vind je hiervoor de stappen.
Installeer Drupal
Bezoek na het aanpassen van de DocumentRoot je website via een browser om het installatieproces te doorlopen.
Stap 1
Kies de taal waarin je Drupal wil installeren.
Stap 2 & 3
Kies een installatieprofiel. In de meeste gevallen selecteer je hier ‘Standard’.
Zodra je op ‘Save and continue’ klikt wordt automatisch gecontroleerd of aan alle vereisten wordt voldaan. Een van de vereisten is dat je PHP-versie 8.3 gebruikt op je webhostingpakket. Je kunt je PHP-versie wijzigen aan de hand van de stappen in het artikel Ik wil de PHP-versie van mijn website wijzigen.
Stap 4 & 5
Vul hier eerst de gegevens in van de database die je hebt aangemaakt: De databasenaam, gebruikersnaam en het wachtwoord.
Klik vervolgens op ‘Advanced options’ en wijzig hier de Host naar jouw hostnaam. Deze vind je terug in je controlepaneel door in het databaseoverzicht op je databasenaam te klikken.
De overige gegevens onder ‘Advanced options’ kun je laten staan. Zodra je deze gegevens opslaat zal de website direct worden geïnstalleerd.
Stap 6
Geef je website een naam en vul een e-mailadres in voor automatische e-mails. Hierbij is het belangrijk dat je een e-mailadres gebruikt dat eindigt met je domeinnaam, zodat deze mails niet in de spam terecht komen.
Maak hierna onder ‘Site Maintenance Account’ inloggegevens aan om op je Drupal website in te kunnen loggen.
Eenmaal opgeslagen zal je direct worden ingelogd en kun je aan de slag!