Beste WordPress plug-ins voor ondernemers (gratis!)
WordPress is geweldig om jouw onderneming online op de kaart te zetten. Als ondernemer profiteer je pas echt van de kracht van dit systeem dankzij de vele beschikbare plug-ins. Er staan er duizenden op je te wachten om je bedrijfswebsite uit te breiden, maar helaas zijn ze niet allemaal even goed en betrouwbaar. Lees dit artikel om erachter te komen bij welke plug-ins je in ieder geval goed zit.
100% gratis Wordpress plug-ins voor je bedrijfswebsite
De focus in dit artikel ligt op plug-ins waar je niets voor hoeft te betalen. Het verdienmodel van betaalde plug-ins is meestal zo ingericht dat je jaarlijks een vast bedrag betaalt. Doe je dit niet, dan mag je de plug-in blijven gebruiken, maar nieuwe updates en klantenservice vervallen. Zo word je gedwongen om een (verkapt) abonnement aan te gaan.
Alhoewel sommige plug-ins zeker een aanbetaling waard zijn, kan het hoog in de kosten oplopen als je er van meerdere gebruikmaakt. Als ondernemer weet je vast betere doeleinden om in te investeren.
Hoe zijn deze gratis WordPress plug-ins voor ondernemers geselecteerd?
Smaken verschillen. Bij plug-ins is dit niet anders. Om te voorkomen dat de onderstaande selectie een te sterke subjectieve toon krijgt, hebben we de favoriete keuzes van bekende WordPress-experts als WPBeginner en WPMU DEV zwaar laten meewegen. Ook hebben we de commentaren in blogs en websites als Reddit goed bestudeerd. Zo weet jij zeker dat de genoemde plug-ins algemeen geaccepteerd worden door de WordPress-community. Let er wel op dat bij de onderstaande selectie de mate van gebruiksvriendelijkheid en het gemak van de configuratie van een plug-in een sterke rol heeft gespeeld.
Snelheid van je website verbeteren
Los van het feit dat Google het belangrijk vindt dat je website snel laadt, is het ook voor je bezoekers van groot belang. Een langzame website kan veroorzaakt worden door meerdere factoren, die door de volgende plug-ins uit de wereld worden geholpen.
Optimalisatie van afbeeldingen: ShortPixel, Resize Image After Upload, a3 Lazy Load
Het zomaar uploaden van afbeeldingen kan een serieuze impact hebben op de laadtijd van je website. Foto’s genomen met je camera zijn meestal meerdere megabytes groot waardoor het langer duurt voordat je (mobiele) bezoekers deze te zien krijgen.
Plug-ins voor afbeeldingsoptimalisatie maken korte metten met deze megabytes en verkleinen een afbeelding aanzienlijk zonder kwaliteit te verliezen. ShortPixel Image Optimiser doet dit gratis voor 100 afbeeldingen per maand en het maakt niet uit hoe groot je afbeeldingen zijn. Dit is voor de meeste ondernemers meer dan voldoende.
Naast te veel megabytes is een te grote resolutie van je afbeeldingen ook overbodig. Waarom zou je een foto van 6000 x 3000 pixels op je website willen? Resize Image After Upload (van dezelfde makers als ShortPixel) zorgt ervoor dat de foto’s die je uploadt automatisch bijgeknipt worden naar een logischer formaat.
Ten slotte is het ook verstandig om met a3 Lazy Load het laden van afbeeldingen en video’s uit te stellen totdat een bezoeker ze in beeld krijgt.
Cachen van je website: Comet Cache
Wanneer iemand je website bezoekt, doorloopt je webserver meerdere stappen om de juiste pagina te tonen. Comet Cache voorkomt dit door kopieën van je webpagina’s tijdelijk op te slaan. Als de desbetreffende pagina opnieuw bezocht wordt, gebruikt je webserver de kopie uit de opslag (cache). Zo wordt er minder werk verricht en laadt je website een stuk sneller. Comet Cache heeft ook een Pro-versie, die je in tegenstelling tot andere betaalde plug-ins voor een eenmalig bedrag kan kopen.
Meer bezoekers naar je website trekken
Zoekmachines als Google kunnen het verkeer naar je website laten exploderen als die bovenin de zoekresultaten te vinden is. Om hiervoor in aanmerking te komen, heb je niet alleen een snelle website nodig. Wat nog meer?
Zoekmachineoptimalisatie: Yoast, AiO Schema.org Rich Snippets, Broken Link Checker, Safe Redirect Manager
Google wil begrijpen waar je website over gaat om je positie in de zoekresultaten te bepalen. Yoast is de populairste plug-in om die vertaalslag te maken. Je wordt bijvoorbeeld gewaarschuwd als je titels geen juiste opmaak hebben of belangrijke zoekwoorden niet vaak genoeg terugkomen in je teksten. Door deze foutjes op te lossen blijf je de concurrentie een stap voor in de zoekresultaten.
Wil je het Google nog makkelijker maken, gebruik dan gestructureerde data op je website. All In One Schema.org Rich Snippets helpt je om Google onder andere te laten weten wat je verkoopt, wat je openingstijden zijn en hoeveel beoordelingssterren je hebt gekregen van klanten. Deze informatie wordt getoond in de zoekresultaten waardoor je meer opvalt tussen de rest.
Houd ook rekening met de links op je website. Als veel links het niet doen, is dit een signaal aan Google dat je website slecht onderhouden is. Dit kan een negatieve impact hebben op je positie in de zoekresultaten. Controleer daarom automatisch alle links op je website met Broken Link Checker en pas ze aan indien ze nergens meer naar verwijzen.
Heb je naast kapotte links ook webpagina’s die niet meer bestaan of niet gebruikt worden? Verwijs ze dan met Safe Redirect Manager door naar de juiste pagina of homepage van je website.
Maak het makkelijk om je website te delen: Social Icons, Better Click To Tweet
In de taak om meer bezoekers te trekken sta je niet alleen. Je huidige klanten kunnen je namelijk een handje helpen door jouw website te promoten via hun socialmediakanalen. Maak het ze makkelijk om jouw webpagina’s te delen door shareknoppen te tonen via Social Icons. Heb je liever dat je bezoekers een bepaalde zin of quote delen, gebruik dan Better Click To Tweet.
Analyseer je verkeer: GADWP
Na al die optimalisaties wil je vast ook bekijken of het iets heeft opgeleverd. De meeste mensen gebruiken Google Analytics om dit te meten. Deze tool koppel je makkelijk aan je WordPress-paneel met Google Analytics Dashboard for WP (GADWP). Zo zie je tijdens het onderhouden van je website in één oogopslag hoeveel bezoekers je de afgelopen dagen hebt binnengehaald.
Veiligheid voorop
WordPress is een ontzettend populair platform om websites mee te maken en daarom ook een gewild doelwit bij hackers. Mensen die niet omkijken naar de beveiliging van hun website, kunnen gevaar lopen. Gelukkig nemen deze security plug-ins je zorgen snel weg.
Beveilig je website: AiO WP Security & Firewall
All In One WP Security & Firewall adviseert je op meerdere vlakken over het beveiligen van je website. Zo krijg je bijvoorbeeld een waarschuwing wanneer je gebruikmaakt van een onveilige admin-gebruikersnaam en tips voor een sterker wachtwoord. Ook worden robots geblokkeerd die jouw wachtwoord proberen te kraken. Dit allemaal op een gebruiksvriendelijke manier zonder dat je je uren hoeft te verdiepen in de wereld van online security.
Back-up van je gegevens: UpdraftPlus
Mocht je website onverhoopt offline gaan, dan is een back-up je reddende engel. Via het webhostingpakket L of XL van TransIP en de back-upfunctie van All In One WP Security & Firewall sla je al je gegevens en WordPress-database veilig op. Maak je liever gebruik van een plug-in die speciaal bedoeld is voor back-ups? Dan is de gratis versie van UpdraftPlus een populaire keuze.
Spam bestrijden: WP-SpamShield, Disable Comments
De kans is groot dat je te maken krijgt met spam als je website gebruikmaakt van commentaar- of contactvelden. WP-SpamShield Anti-Spam helpt je om deze neppe berichten en gegevens automatisch tegen te houden. Links naar verdachte websites in de commentaren van je blogartikelen zijn hiermee verleden tijd. Ook verbergt het meldingen van je e-mailadres voor spamrobots waardoor je inbox brandschoon blijft. Gebruik Disable Comments als je bepaalde commentaarvelden helemaal uit wilt schakelen.
Widgets toevoegen aan je website
WordPress biedt je een legio aan robuuste widgets om je website mee op te maken. Zo voeg je makkelijk een afbeelding, video of een menu toe. De standaardkeuze is echter beperkt en wordt gelukkig dankzij plug-ins verder uitgebreid.
Aan de slag met meerdere afbeeldingen: FooGallery, Slide Anything
Wil je veel afbeeldingen tegelijk laten zien, dan kan je gebruikmaken van meerdere losse afbeeldingswidgets van WordPress zelf. Maar een galerij of slider is veel beter om dit doel te bereiken. Installeer FooGallery en Slide Anything om hiermee aan de slag te gaan.
Formulieren toevoegen: Contact Form 7
Graag een (contact)formulier op je website? Contact Form 7 is sinds jaar en dag het standaardadvies. Vanwege zijn populariteit zijn er ook veel plug-ins geschreven die de mogelijkheden van Contact Form 7 nog verder uitbreiden.
Meer inschrijvingen voor je nieuwsbrief: MailChimp for WordPress, MailPoet Newsletters
Als je gebruikmaakt van MailChimp voor het versturen van nieuwsbrieven aan je klanten, dan is MailChimp for WordPress een uitstekende plug-in om meer inschrijven via je website te verzamelen. Een tweede optie is MailPoet Newsletters. Een alternatief voor MailChimp dat speciaal gemaakt is voor WordPress.
Veelgestelde vragen beantwoorden: Quick and Easy FAQs
Veel vragen van klanten vang je gemakkelijk op met een afdeling voor veelgestelde vragen op je website (ook wel FAQ genoemd). Deze afdeling stel je simpel op met Quick and Easy FAQs.
Online vindbaar: Google Map
Laat je bezoekers op een visuele wijze zien waar je bedrijf zich bevindt met Google Map, die gebruikmaakt van de krachtige navigatiemappen van Google.
Beoordelingen van klanten: Good Reviews
Good Reviews maakt het mogelijk om reviews van je klanten op je website te plaatsen en voegt automatisch de hiervoor besproken gestructureerde data toe. Naast tekst is het ook mogelijk om beoordelingssterren toe te voegen en zelfs een foto van je beoordelaar (mits je hier toestemming voor hebt).
Makkelijker pagina's bouwen: Tailor Page Builder
Als je het opmaken van je website en widgets lastig vindt, dan zijn er verschillende sitebouwers beschikbaar om dit proces te versimpelen. Waag eens een poging met Tailor Page Builder om te kijken of het maken van je WordPress-website makkelijker gaat.
Gebruik de bovenstaande plug-ins om het meeste uit je bedrijfswebsite te halen. Onthoud wel dat je een plug-in alleen moet installeren als je hem ook echt gaat gebruiken. Zo blijft je WordPress-systeem overzichtelijk en je bedrijfswebsite snel.
Wil je ook een website beginnen voor je bedrijf? Neem dan een kijkje op onze WordPress-pagina:
Bedankt voor het toelichten!