Blog overzicht

ccTLD vs gTLD vs ngTLD: de verschillende domeinextensies

De variatie aan domeinextensies is de laatste vier jaar enorm toegenomen. Naast ccTLDs als .nl en de oldskool ngTLDs als .info, heb je nu ook de keuze uit nieuwe gTLDs (ngTLDs) zoals .shop om je website mee te vergezellen. Kies je dan een geografische ngTLD, een community ngTLD of misschien wel een IDN? Voor het geval je door de bomen het bos niet meer ziet, hebben we hieronder de verschillende soorten domeinextensies en hun geschiedenis voor je uitgewerkt. Altijd handig om te weten wat je precies in huis haalt bij je volgende domeinregistratie!

Top-level domains

Voordat we ingaan op de soorten domeinextensies, eerst een korte reminder over wat een domeinextensie inhoudt. Het is het meest rechtergedeelte in een domeinnaam en wordt ook wel een top-level domain genoemd. Top-level, aangezien het helemaal bovenaan het adresboek van het internet staat, de Domain Name System namespace. Die lees je niet van links naar rechts, maar van boven naar beneden. Zo vind je browser www.transip.nl door eerst de .nl-afdeling te raadplegen om vervolgens daarin verder te zoeken naar de juiste webpagina in de lagergelegen transip-afdeling. In dit voorbeeld is .nl dus het top-level domain. Een van de vele honderden die vandaag de dag beschikbaar zijn.

ccTLD (Country-code top-level domain)

De eerste soort domeinextensies worden ccTLDs genoemd omdat ze gerelateerd zijn aan een land of regio. Ze zijn dan ook bijna allemaal gebaseerd op de landcodes van de ISO-standaard 3166-1 alpha-2. Hierdoor zijn deze extensies altijd twee karakters lang. Denk bijvoorbeeld aan .nl, .be, .de, .tk, .us en .uk (een uitzondering, aangezien het Verenigd Koninkrijk de landcode .gb draagt).

 

De eerste ccTLDs, .us en .uk, zijn geïntroduceerd in 1985.

 

De eerste ccTLDs, .us en .uk, zijn geïntroduceerd in 1985. Een jaar later volgde .nl.

Naast ccTLDs (en landcodes) gebaseerd op het Latijnse alfabet, was er ook behoefte aan domeinextensies in andere geschriften. ICANN ─ de organisatie die top-level domains goedkeurt ─ heeft hieraan in 2009 gehoor gegeven. De aanvraag van deze zogenaamde ‘internationalized country-code top-level domains’ (IDN ccTLD) is sindsdien mogelijk, zolang er maar aan bepaalde vereisten voldaan wordt. Zo moeten de IDN-extensies ten minste één niet-Latijnse letter bevatten. In 2010 kregen landen als Egypte en Saoedi-Arabië naast een domeinextensie in het Latijns er ook een in hun eigen geschrift. Andere landen volgden snel.

Alhoewel het mogelijk is dat sommige ccTLDs enkel te registreren zijn door inwoners van het bijbehorende land, is dit eerder uitzondering dan regel. Sommige ccTLDs zijn globaal juist erg in trek, mede te danken aan marketingcampagnes en het feit dat je er creatieve woorden en zinsdelen mee kan vormen: (blog).it, (love).me, (radio).fm en (watch).tv bijvoorbeeld. Andere zijn gewoonweg trending binnen een bepaald veld, zoals .io voor start-ups.

gTLD (Generic top-level domain)

Domeinextensies die niet gekoppeld zijn aan een land of regio, worden gTLDs genoemd. Het onderscheid met ccTLDs is makkelijk te maken door de minimumlengte van drie karakters. De eerste batch aan gTLDs in 1985 was ook niet langer dan dat. Dit waren zeven extensies met een specifiek doel:

  • .edu voor (tegenwoordig Amerikaanse) onderwijsinstellingen, .gov voor Amerikaanse overheidsinstellingen en .mil voor het Amerikaanse leger. Deze extensies worden nog steeds voor deze doelen gebruikt en daarom worden ze ook wel ‘restricted generic top-level domains’ of ‘sponsored top-level domains’ genoemd.

  • .com voor commerciële organisaties, .org voor non-profitorganisaties, .net voor organisaties die zich bezighouden met netwerktechnologieën (zoals internetproviders). Mede door een gebrek aan toezicht zijn deze gTLDs hun doel voorbijgeschoten en zijn ze tegenwoordig door iedereen te registreren.

  • .arpa, de allereerste domeinextensie die bedoeld was om de transitie van de voorloper van het internet naar het huidige Domain Name System mogelijk te maken. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor internet-infrastructuurdoeleinden en valt het in de categorie ‘infrastructure top-level domain’.

Naast deze gTLDs volgden in latere jaren via streng gereguleerde aanvragen nog vijftien andere gTLDs. Een groot deel hiervan zijn sponsored generic top-level domains, zoals .aero voor de vliegtuigsector en .int voor internationale organisaties. Daarnaast deden ook twee geographic generic top-level domains hun intrede; domeinextensies die een cultureel, politiek of geografisch gebied vertegenwoordigen. Zo kreeg Catalonië een eigen .cat-extensie en Azië een .asia-extensie.

Het totaalaantal kwam hiermee op 22 gTLDs, ook wel de 22 originele gTLDs genoemd. Alle gTLDs die hierna volgden, worden aangemerkt als ngTLDs.

ngTLD (New generic top-level domains)

In 2012 heeft ICANN een grootschalige mogelijkheid geboden om nieuwe gTLDs aan te vragen. Dit resulteerde in een stortvloed aan maar liefst 1.930 nieuwe aanvragen vanuit alle hoeken van de wereld.

 

ngTLD (New generic top-level domains)

 

In 2014 begon de uitrol van een groot deel van de nieuwe extensies. Naast de standaard-gTLDs zonder restricties, zijn de geographic top-level domains fors uitgebreid. Zelfs Nederland beschikt nu over de oer-Hollandse extensies .amsterdam en .frl (Friesland). Ook ‘internationalized’ extensies zijn terug te vinden in de ngTLDs: er zijn bijvoorbeeld Arabische, Russische en Chinese versies van .com in omloop.

Daarnaast zijn er twee nieuwe typen ngTLDs geïntroduceerd. De community ngTLD is bedoeld voor groepen of gemeenschappen die algemeen erkend worden, zoals .gay. Brand ngTLDs zien op merknamen zoals .bloomberg, .netflix en .youtube.

 

Best case scenario voor tweede ronde ngTLDs

 

Van de 1.930 aanvragen zijn er vandaag de dag 1.232 ngTLDs beschikbaar gemaakt en voorlopig houdt het nog niet op. Er zijn zelfs plannen voor een tweede ronde aan ngTLDs. Loop niet meteen te hard van stapel: volgens de werkgroep ‘New gTLD Subsequent Procedures Working Group’ (onderdeel van ICANN) die nagaat wanneer dit realistisch is, zal het niet eerder zijn dan 2021.

Genoeg tijd dus om de eerste lading aan ngTLDs even te laten bezinken. Bovendien is de kans groot dat je met het huidige aanbod aan extensies een heel eind komt in het vinden van een originele domeinnaam. Gebruik onze domeinchecker om snel te zien welke extensies beschikbaar zijn.

Nu het verschil helder is tussen de meerdere soorten TLDs, is het interessant om te kijken naar de invloed van de ngTLDs op de huidige domeinmarkt. Dit vraagstuk zullen we binnenkort behandelen in een volgend blogartikel. Stay tuned!

Check beschikbare domeinnamen


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 8 minuten

Blog overzicht

Auteur: Akif Hodzic

Voorziet als contentmarketeer het blog van bruisende artikelen voor doorgewinterde techies en digitale nomaden om iedereen wegwijs te maken in de online wereld. Is daarnaast altijd te poken voor een potje Overwatch of een praatje over de laatste tv-series en tech-gadgets.