Domeinnaam vs. merknaam: een ongemakkelijk huwelijk?
Vandaag een nieuw gastartikel op het TransIP Blog! Elles Poiesz, oprichter van Sogo - Merkstrategie & Naamgeving, neemt je mee in de wereld van merknamen en naamcreatie. We wensen je veel leesplezier en mocht je zelf staan te springen om wat te delen over jouw vakgebied, laat het ons weten. Wie weet word jij onze volgende gastauteur!
Domeinnaam vs. merknaam
Wij creëren merknamen. Namen voor een nieuwe romige yoghurt, de fusie tussen twee techbedrijven, een goed doel of een nieuwe afdeling van de overheid. Je kan het zo gek niet bedenken of wij bedenken het.
Je moet creatief zijn om een naam te creëren. Maar er is meer nodig om een naam te ontwikkelen die echt werkt en die je kan bezitten. Eigenlijk is naamcreatie de ultieme mix van strategisch denken, creativiteit en due-diligence. Strategisch denken is de basis. Creativiteit maakt je onderscheidend. En due-diligence is onderzoek dat zorgt voor een naam die écht bij je bedrijf of product past zonder merkenrechtelijke barrières, linguïstische en culturele valkuilen, en Google-conflicten. En je voelt ‘m al aankomen, met een geschikte domeinnaam.
En hier zit meteen de crux van ons verhaal. De creatie van merknamen en het bezit van de domeinnaam liggen nogal eens met elkaar in de clinch. Maar laten we bij het begin beginnen…
Terug in de tijd
Het is 15 januari 1985. De eerste .com-domeinnaam wordt in de V.S. geregistreerd. Trots volgt de .nl in 1986 als eerste actieve landdomein buiten de V.S. en laten andere landen en extensies niet lang op zich wachten.
Een ontwikkeling die de wereld op zijn kop zet. Ook voor de creatie van merknamen. In het begin is de .com ‘slechts’ een extra criteria voor naamcreatie. Totdat de jacht op domeinnamen wordt geopend in 2000. Iedereen, maar dan ook iedereen, die een nieuw bedrijf, product, of service in de markt wil zetten wil de .com bezitten. Zelfs de bakker op de hoek.
Dat is in het begin nog een leuke uitdaging. Er zijn zóveel woorden en combinaties mogelijk, er is altijd een goede naam met de .com domeinnaam beschikbaar. Maar al snel worden alle natuurlijke en gangbare namen geregistreerd of gekocht door partijen die er geld in zien.
De jaren daarna zien we daardoor steeds meer merknamen die meer lijken op een verzameling letters dan een naam die daadwerkelijk bij de merkwaarden en strategie van een bedrijf past. Sillicon Valley bedrijven zoals Flickr, Grindr en Tumblr poppen als paddenstoelen uit de grond. De .com-domeinnaam was al van iemand anders, dus pasten ze hun naam aan. Met onuitspreekbare, en moeilijk te onthouden namen als gevolg.
Scribd, Pixlr, Blendr en Mndfl volgden. Zelfs Twitter begon als Twttr omdat de domeinnaam niet beschikbaar was en ze niet wilden betalen voor de .com. Zes maanden later hebben ze de vogelspotter alsnog blij gemaakt.
En zo raken strategisch denken en creativiteit, de bouwstenen voor het creëren van een sterk merk, ondergeschikt aan de domeinnaamgekte. Want inmiddels wil de klant ook lokale domeinen en andere relevante domeinen in bezit hebben. Wij zijn het hier niet mee eens.
De overweging
Wij snappen als geen ander dat een domeinnaam belangrijk is voor online zichtbaarheid, maar het moet niet leidend zijn of ten koste gaan van een naam die je voor lange termijn ontwikkelt. In veel gevallen is de naam het enige merkelement waar de consument of klant mee te maken krijgt. En dus moet een sterke merknaam voorrang krijgen op de domeinnaam. Want als je de domeinnaam laat leiden, is het moeilijk om je doelgroep te verleiden.
Want een sterke merknaam inspireert en verbindt. Maakt je onderscheidend en herkenbaar. Online en offline. En dat bereik je simpelweg niet met een verzameling letters en een .com-naam.
Met 160 miljoen geregistreerde .com, 6 miljoen .nl en 3,7 miljoen .eu domeinnamen blijft er namelijk weinig anders over dan abstracte of onuitspreekbare namen. Je hebt dan wel de domeinnaam, maar je naam zegt niets over je merkpersoonlijkheid of wat het voor je doelgroep kan betekenen.
Inmiddels zijn ze er hier in Sillicon Valley ook achter. Sinds een paar jaar kiezen ook zij voor namen die relevant zijn en niet alleen maar gecreëerd zijn op basis van domeinnaam-beschikbaarheid.
In het oerwoud van ontelbare websites en het internationale merkaanbod, wordt het voor de consument steeds belangrijker om te begrijpen waar een merk voor staat. En in een wereld waar A.I. en stemherkenning steeds belangrijker wordt, zijn merknamen met een gekke spelling simpelweg moeilijker te herkennen via Alexa of Siri.
En dus accepteren bedrijven steeds vaker dat eenvoudige en duidelijke domeinnamen al van iemand anders zijn. Ze zijn inmiddels comfortabel met andere extensies dan een .com of .nl (denk aan .art en .digital), alternatieve toevoegingen zoals “groep” of een creatieve oplossing met een toevoeging zoals “de” of “wijzijn”. Zo kan je zowel de naam als een goede domeinnaam bezitten. En via communicatie en slimme SEO online goed vindbaar zijn.
Stel jouw prioriteiten
Een goede domeinnaam is belangrijk. Dat staat buiten kijf. Maar niet ten koste van een sterke merknaam. Daar blijven we bij. Natuurlijk, als de .com, .nl of .org beschikbaar of te koop is, is dat fantastisch. Maar laat het niet leidend zijn in de beslissing van de juiste merknaam.
Wil je meer weten over naamcreatie? Neem dan een kijkje op www.sogo.nl, of lees ons blog over de beste naamgenerators. Liever direct aan de slag? Kijk via onze domeinchecker of jouw merknaam beschikbaar is.
Bedankt voor het toelichten!