Blog overzicht

5 legendarische hoogtepunten van hackerkamp SHA2017

Zet ruim 3500 hackers van over de hele wereld voor vijf dagen achtereen op een scoutingterrein en je hebt hét grootste internationale outdoor-hackerevent van het jaar. Of eigenlijk van vier jaar, want hackerkamp SHA (Still Hacking Anyway) is de opvolger van een lijst met soortgelijke evenementen die elke vier jaar plaatsvindt op een steeds wisselende locatie in Nederland. De duizenden hackers reisden dit jaar naar Zeewolde af om te hacken, kennis te delen en gelijkgezinden te ontmoeten. TransIP was natuurlijk ook aanwezig en we hebben 5 hoogtepunten van het event voor je op een rij gezet.

Badge

Elke SHA-bezoeker wordt verwelkomd met een badge. Geen saai naamplaatje, maar een elektronische badge. Laat de afmeting je niet om de tuin leiden, want het is een indrukwekkende mini- computer met wifi en bluetooth die je als een keycord om je nek kan hangen. De badge bevat een e-ink-scherm waarop in slaapstand je nickname wordt getoond. Doen de capacitieve knoppen je ook denken aan de klassieke Game Boy? Deze knoppen zitten er niet voor niets, want de badge bevat een volledige appstore waar iedereen zijn eigen apps aan toe kan voegen. Van apps voor het bekijken van het dagprogramma en het spelen van Tetris tot daadwerkelijke ransomware zijn tijdens het festival op de badges geïnstalleerd.

Lezingen en workshops

Natuurlijk staat bij een evenement als SHA2017 het delen van informatie centraal. In zes verschillende tenten worden er elke dag van vroeg tot laat lezingen en workshops gegeven. Met onderwerpen als Linux kernel exploitation en het hacken van secure boot in chips is een groot deel heel technisch ingericht. Maar er zijn ook globale lezingen over onder meer privacy, datalekken en politiek. Een van de intrigerende lezingen is ‘Zero to chiptune in one hour’ waarbij spreker Matt Wescott stap voor stap uit de doeken doet hoe je op een ZX Spectrum een eigen Chiptune maakt, met als uitsmijter een chiptune-versie van Darude – Sandstorm.

TransIP village hackerkamp SHA2017

Villages

Het hele kamp is gevuld met verschillende ‘villages’ die door de bezoekers zelf zijn opgezet. Vaak zijn dit gebieden waar bekenden samen een subkamp oprichten of een semi-afgeschermd terrein waar andere villages hun eigen events organiseren. Zo is er een village waarbij je dorstelessende Club-Mate kan winnen wanneer je een aantal hackopdrachten uitvoert. In de family-village kunnen kinderen na hun eerste kennismaking met hacking hun energie kwijt op het springkasteel. Er is zelfs een sauna-village uit Finland, inclusief mobiele sauna waarvan de temperatuur uiteraard via een app op de badge te volgen was. Onze absolute favoriet: de pizza-village. De hele dag worden er pizza’s gebakken waarvan je tegen een vrijwillige bijdrage een slice kan meenemen.

Symfony of Fire

Ook muziek ontbreekt niet op SHA. Van speakers op karretjes waarbij de muziek met een Power Glove wordt bestuurd tot tenten waar ongeveer 24 uur per dag Duitse Techno wordt gedraaid. Voor ieder wat wils. Het muzikale hoogtepunt waar alle bezoekers op afkomen is zaterdagnacht met Symfony of Fire. Zelf noemen ze het “music made by explosions, fire and lightning” en dat is precies wat het is. Met behulp van Tesla Coils en vlammenwerpers wordt er een uur lang rockklassiekers tot bekende gamemuziek ten gehore gebracht.

Pixelflut-bar

Wat gebeurt er als je hackers de mogelijkheid geeft om pixelkleuren op een groot LED-scherm dat achter de centrale bar hangt te veranderen? Het resulteert in een potje ‘wie het scherm het langst onder controle kan houden’ met Pixelflut. Dit is een spel waarbij je via een protocol op een canvas de kleur van één pixel kan aanpassen. Door dit heel veel te doen, krijg je uiteindelijk een afbeelding op het scherm. Of meerdere afbeeldingen die elkaar in rap tempo afwisselen. Het blijft immers een onderling wedstrijdje.

hackerkamp SHA2017


Ben je ook naar SHA2017 geweest? Deel jouw ervaring van het hackerkamp in de comments!


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht

Auteur: Rory Breuk

Is als senior Security Engineer verantwoordelijk voor de veiligheid van TransIP en de data van klanten. Dagelijks zoekt hij naar manieren om TransIP nog veiliger te maken, waar hij dan ook graag over praat en schrijft.