Veilig samenwerken via een eigen server
Vandaag de dag is het voor iedereen die thuis werkt een uitdaging om effectief online samen te werken met collega's. Door de jaren heen wordt er steeds meer persoonlijke informatie verwerkt en de toename van datalekken, kwaadwillige hacks en infrastructuurrisico's heeft ertoe geleid dat consumenten en bedrijfseigenaren zich veel meer zorgen maken over zaken als privacy en gegevensbescherming.
Anderzijds zijn we - vooral nu de meesten van ons thuiswerken i.v.m. COVID-19 - steeds meer gebruik gaan maken van online gehoste oplossingen. Dit is enigszins in strijd met bovenstaande zorgen omdat veel online tools gegevens verzamelen, opslaan en in sommige gevallen ook delen. Een belangrijke vraag is dan ook hoe je op een veilige manier online samenwerkt? In dit artikel duiken we dieper in het belang van het zelf hosten van applicaties tegenover het gebruik van clouddiensten.
Waarom zelf hosten via een VPS?
Zelf hosten via een VPS is een van de populairdere vormen van het online hosten van eigen tools. Het biedt je de mogelijkheid om veilig en gemakkelijk online te communiceren en te werken met collega's en elimineert de aanschaf- en onderhoudskosten van hardware. Je betaalt alleen voor een VPS en eventueel voor betaalde software die je wil hosten. Daarnaast zien veel mensen hosting via proprietary tools en hosted solutions tegenwoordig niet meer als een optie. Deze keuze kan te maken hebben met bezorgdheid over de privacy van gegevens, de wens om alles in één omgeving te houden, of gewoon de extra flexibiliteit en controle die zelf gehoste opties bieden.
De techcommunity is ook niet bereid om steeds afhankelijk te zijn van de Big 5: Google, Apple, Facebook, Amazon en Microsoft (GAFAM). Vaak is dit een ethisch argument, bijvoorbeeld in verband met de voortdurende beleidsstrijd rond dataprivacy in de EU. Vergelijkbare bezwaren kunnen worden aangevoerd tegen elke externe entiteit. Eigenaar zijn van je data betekent ook dat je minder vatbaar bent voor vendor lock-in, waar een klant afhankelijk is van een leverancier voor producten en diensten omdat ze niet in staat zijn om van leverancier te veranderen zonder substantiële omschakelingskosten of ongemak.
Veiligheidsvoordelen
Aangezien gegevens waardevoller worden, nemen de risico's op diefstal toe en zullen mensen meer waarde gaan hechten aan data-eigendom en gegevensbeveiliging. Zelf hosten via een VPS kan een netto voordeel zijn voor de beveiliging van je data, zowel met betrekking tot de integriteit van de fysieke infrastructuur als de bescherming tegen aanvallen van buitenaf. De infrastructuur bevindt zich bij de fysieke ‘host’. Je weet dus altijd precies waar je data is.
Met een VPS kan je ook je beveiliging verder naar wens aanpassen zonder afhankelijk te zijn van beveiligingsmaatregelen van hosted partijen. Omdat je VPS op een fysieke locatie te vinden is, hoef je ook minder bij te houden hoe dataopslag bijvoorbeeld in een clouddienst gedistribueerd of gespreid is. In zulke gevallen kunnen gegevens worden opgeslagen in meerdere datacentra en kan het moeilijker zijn om te voldoen aan de regelgeving voor gegevensbeveiliging omdat het lastiger is vast te stellen welke gegevens worden verwerkt en waar ze worden verwerkt.
Een recent voorbeeld van de risico's die ontstaan is de beslissing van Google en FaceBook om na de Brexit gegevens van Britse gebruikers naar de VS te migreren. Google LLC is nu dus hun dienstverlener in plaats van Google Ireland Limited, met als gevolg dat hun gegevens onder de Amerikaanse gegevensbeschermingswetgeving vallen, die veel zwakker is. Met andere woorden, je bent afhankelijk van de wetgeving van je rechtsgebied en de inzet van je externe leverancier. Je wil dus waar mogelijk een lokale provider of tenminste een lokaal datacenter van een VPS-provider.
Werk op jouw manier veilig thuis
De mogelijkheid om je VPS aan te passen is een van de grootste voordelen van VPS-hosting vergeleken met reguliere hosting. Hosting op je eigen VPS is vergelijkbaar met een dedicated serveroplossing. Jij controleert de server, software en het OS. Daarnaast kan je een veilig platform hosten dat volledig open source is. Je keuzes daarin zijn onbeperkt: host je e-mailservice, Git, upload je eigen ISO, of maak gebruik van de kant-en-klare applicaties en eenvoudig te gebruiken UI om taken te beheren en alle aspecten van je werkruimte aan te passen.
Zelf hosten via een VPS is een geweldige manier om online samen te werken met collega's, zeker in deze tijden. Het is om die reden dat we Plesk Co-Op hebben gelanceerd. Hiermee heb je een gebruiksvriendelijke, veilige en privacygerichte teamomgeving op een zelf gehoste VPS tot je beschikking zonder dat je hiervoor aan controle inlevert. De VPS wordt geleverd met voorgeïnstalleerde opensourcetooling waarmee je bestanden kan delen, met collega's kan chatten, je projecten en evenementen kan beheren en e-mails kan versturen. Samenwerken met collega's is eenvoudiger, ongeacht of je dit samen op kantoor of online op afstand doet. Via Plesk Premium Mail, Mattermost en Seafile kan je zorgeloos communiceren en veilig data opslaan. We hebben Plesk omgetoverd tot de ultieme samenwerkingstool!
Zelf hosten bij TransIP
Je VPS wordt gehost in TransIP-datacenters in Nederland waardoor je gegevens onder de Europese privacywetgeving vallen. Daarbij zorgen wij voor automatische back-ups zodat je data altijd veilig is.
Ben je op zoek naar een VPS-oplossing om thuis effectief met collega's te kunnen werken, of ben je op zoek naar een omgeving buiten GAFAM en externe clouddiensten, bekijk dan onze gids Plesk Co-op gebruiken, of onze andere VPS-diensten. Neem vooral contact met ons op als je nog vragen hebt over Plesk Co-op of het gebruik van een VPS.
Ontdek Plesk Co-op
Bedankt voor het toelichten!