TransIP Recommends #106
In TransIP Recommends verzamelen we elke editie de beste, leukste en interessantste nieuwtjes, artikelen, tutorials, tools en content van buiten TransIP in een handig overzicht. Deze maand kijken we samen naar de toekomst van frontend buildtools en lezen we meer over hoe Google's AI de Turing test heeft gehaald. We gaan ook nog wat dieper in op AI en met een geweldig artikel van Wired over de grote ethische en beleidsmatige uitdagingen die zullen opduiken wanneer we eindelijk echte zelfbewuste AI creëren.
De beste verhalen
The Future Of Frontend Build Tools
Dit artikel gaat in op frontend developmenttools en waarom ze zo belangrijk zijn voor de toekomst van het web. Ontdek de verschillende evolutiestadia die ze hebben doorgemaakt en wat we er in de toekomst van kunnen verwachten. Let op: om het meeste uit dit artikel te kunnen halen, is een algemeen begrip van moderne frontend webdevelopment aanbevolen. Bekijk voor de basis dit uitstekende overzicht van frontendmasters.
Google’s AI passed a famous test — and showed how the test is broken
De Turing test is al tientallen jaren een maatstaf voor het onderscheiden van machine-intelligence van menselijke intelligentie. Maar wat gebeurt er als een AI in staat is de test te doorstaan? Google's LaMDA, een zogeheten "large language model", is hierin geslaagd. Voor veel wetenschappers is deze mijlpaal geen teken dat onze AI een staat van bewustzijn heeft bereikt, maar eerder dat we verouderde inschattingen van wat een AI ‘menselijk maakt’, moeten loslaten.
One Day, AI Will Seem as Human as Anyone. What Then?
Maar wat gebeurt er als AI wel zelfbewust wordt? Of in ieder geval dat het ons concept van bewustzijn en intelligentie zo in de war schopt ,dat we geen onderscheid kunnen maken tussen 'levend' en 'dood'? Dit zou een moeras creëren van beleidsmatige en ethische dilemma's die niet gemakkelijk te beantwoorden zijn - maar zolang dit een vage fantasiewerkelijkheid blijft en geen echt dystopisch heden, zijn het leuke vragen om over na te denken!
Inspiratie
(Klik op de afbeelding voor een liveversie)
Tutorials en guides
What is Express Middleware?
De kans is groot dat als je je teen in de wateren van webontwikkeling hebt gestoken, je hebt gehoord van Express, een webframework voor Node.js waarmee je gemakkelijk webapplicaties kunt maken. Een van de meest waardevolle eigenschappen van Express is de ondersteuning voor middleware. Deze gids legt uit wat middleware is en hoe het de ontwikkeling van een project kan versnellen.
Answering “What time is it?”
Een van de meest elementaire functies van computers is dat zij de tijd kunnen bijhouden. Maar hoe doen ze dit precies? Deze gids leidt je door de basis van hoe je de tijd zelf kunt bijhouden in Go. Waarschijnlijk niet de gemakkelijkste manier, maar wie wil er nou niet op een zondagochtend een uurtje of twee nemen om de tijd te kunnen meten?
Things You Should Know About Databases
Een eerste in een serie genaamd "Things You Should Know." Dit artikel neemt je mee door de fundamentals van databases en hoe ze zijn opgebouwd. Het behandelt alles wat je volgens de auteur zou moeten weten over RDBMS (Relational Database Management System) indexen. Een mooi geschreven stuk, maar wat dit speciaal maakt zijn de leuke en intuïtieve visuals die alle theorie illustreren.
Tools en resources
CSS.GUI
Gaat je hart sneller kloppen van goede UX? Dan is dit een tool voor jou. Met CSS.GUI kun je eenvoudig en intuïtief elementen en elementstijlen op het web bewerken zonder enige codering. Het is themabewust, presteert goed en kan worden ingebouwd in elke React-applicatie.
CrowdSec
Een open-source en collaboratieve cyberbeveiligingsstack voor inbraakdetectie en -herstel. Met deze collectieve aanpak kan je risicosignalen delen en reageren op aanvallen met en voor de community.
Frontend Handbook 2018
Een uitstekende, maar enigszins verouderde, bron voor de aspirant front-end developer. Het behandelt in grote lijnen de praktijk van front-end engineering. Je zult merken dat het zich richt op webtechnologieën zoals HTML, CSS, DOM en JavaScript, maar ook op technologieën die op hun fundamenten zijn gebouwd. Ondanks dat het in 2018 geschreven is, is het nog steeds een professionele bron met veel waarde en dus de moeite waard om te bekijken!
Softwareupdates
Met de hoeveelheid software die uitkomt elke maand, snap ik goed dat er updates zijn die je misschien gemist hebt. Daarom sluiten we af met een overzichtelijk lijstje updates.
Blender 3.2
Blender is gratis opensourcesoftware van Nederlandse makelij voor het maken van 3D-computergraphics, animaties, motion graphics en visual effects. Je kan er bijna alles mee, als het maar met rendering te maken heeft. In 3.2 hebben de developers zich volledig gericht op licht en schaduw en hebben ze het gemakkelijk gemaakt om aanpassingen door te voeren zonder een re-render.
Drupal 9.4.0
Old but gold: Drupal is sinds 2001 een opensourceproject en wordt nog steeds actief onderhouden. Deze CMS is gebaseerd op PHP en is afhankelijk van een database zoals MySQL of PostgreSQL. in 9.4 kan je eenvoudiger toestemmingenbeheer verwachten, nieuwe thema's, een nieuwe themegenerator en nog veel meer!
AlmaLinux 9.0
AlmaLinux is een één op één binary compatible fork van Red Hat Enterprise Linux 8, ontwikkelt door CloudLinux. Je kunt het bijna zien als een kloon van CentOS 8 en je merkt in gebruik dan ook geen verschil. Het wordt gedragen door de opensourcegemeenschap waarvoor inmiddels de AlmaLinux Open Source Foundation is opgericht. Deze update draait om ISO's, Live Images en Containers. Als leuk extraatje zijn er ook een aantal nieuwe wallpapers toegevoegd voor wat visuele flair.
Bedankt voor het toelichten!