RTM0?! De veelgestelde vragen
Recent lanceerden wij onze nieuwe availability-zone in Delft. In ons vorige blogartikel, waarin we de resultaten van de survey die is gehouden onder de bètatesters bespraken, beloofden wij terug te komen op prangende vragen die naar voren kwamen uit het onderzoek. Hieronder volgt een bespreking van de acht meestgestelde vragen.
Waarom heet de tweede availability-zone RTM0?
Om de naamgeving van onze availability-zones internationaal herkenbaar te maken, is deze gebaseerd op de IATA-codes van de dichtstbijzijnde vliegvelden. AMS0 slaat dan logischerwijs op Luchthaven Schiphol en RTM0 op Rotterdam Airport, omdat Delft geen eigen vliegveld heeft. Het zou dan ook zo maar kunnen dat een eventuele volgende availability-zone FRA0, OSL0 of ARN0 gaat heten.
Is RTM0 echt volledig onafhankelijk van AMS0?
De zone in Delft maakt gebruik van de transit- en peering provider Cogent en binnenkort worden KPN en NL-IX daaraan toegevoegd. RTM0 beschikt uiteraard over een eigen stroomvoorziening. Door het gebruik van eigen providers is de availability-zone in Delft dus echt onafhankelijk van die in Amsterdam voor het uitwisselen van internetverkeer. Mocht AMS0 niet bereikbaar zijn, dan draait RTM0 gewoon door.
Alhoewel RTM0 volledig onafhankelijk is van AMS0, zorgt een 40 Gbps-verbinding (momenteel opgeschaald naar 400 Gbps) ervoor dat beide availability-zones met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kunnen beide zones gebruikmaken van elkaars netwerk en heeft RTM0 bijvoorbeeld direct toegang tot de AMS-IX via AMS0.
Hoe dragen beide zones bij aan een highly available set-up?
Je kan beide zones gezamenlijk inzetten om jouw set-up highly available te maken. High availability is de term die de maatregelen beschrijft om de bereikbaarheid en stabiliteit van je website of applicatie te vergroten. Dit gebeurt onder andere door het uitbannen van zoveel mogelijk single points of failures (SPOF). Het is dan ook belangrijk om alle onderdelen van jouw systeem minimaal tweeledig beschikbaar te hebben.
Daarom zorgen wij ervoor dat de availability-zone waarin jouw VPS zich bevindt, beschikt over dubbele stroomvoorziening, redundante netwerkverbindingen en meerdere transit-en peeringproviders. Om een nog grotere high availability te kunnen bereiken, is een tweede VPS nodig; het liefst natuurlijk geografisch gescheiden in een andere availability-zone. Met de komst van RTM0 is dit nu mogelijk.
Welke rol speelt HA-IP Pro in een highly available set-up?
Om jouw gebruikers op één IP-adres te laten binnenkomen en vervolgens gelijkmatig te verdelen over meerdere VPS’en in beide availability-zones, is een load balancer een essentieel onderdeel van jouw set-up.
HA-IP Pro is een kant-en-klare load balancer die al het binnenkomende verkeer richting jouw applicatie of website gelijkmatig verdeelt over de gekoppelde VPS’en. Mocht één van de gekoppelde VPS’en onverhoopt niet bereikbaar zijn, dan verdeelt HA-IP Pro het verkeer automatisch over de wel bereikbare VPS’en. De load balancer voert hiervoor continu een health-check uit via bijvoorbeeld TCP of HTTP.
Makkelijk VPS'en toevoegen met load balancing
Om HA-IP Pro te gebruiken in jouw set-up moeten jouw VPS’en qua configuratie en content gelijkwaardig zijn ingericht. Je wilt tenslotte dat alle bezoekers dezelfde website te zien krijgen. Daarna dient het verkeer richting je website ook werkelijk verdeeld te worden over meerdere VPS’en. Daarvoor bestaan verschillende methodes. Welke methode je kiest, zal afhangen van je specifieke use case. Kijk in onze Knowledge Base voor meer informatie over het installeren en configureren van HA-IP Pro.
Is HA-IP Pro het nieuwe single point of failure?
Twee VPS’en, twee availability-zones; zet die stempel met ‘highly available’ maar op je website of applicatie! Maar wat gebeurt er eigenlijk als HA-IP Pro zelf onbereikbaar wordt? Het maakt dan in principe niet uit over hoeveel VPS’en in verschillende availability-zones je beschikt: het binnenkomende verkeer wordt niet doorgestuurd en strandt bij je load balancer. Om dit te voorkomen beschikt HA-IP Pro zelf ook over een redundante opstelling en bestaat het eigenlijk uit maar liefst zes load balancers, waarvan drie in RTM0 en drie in AMS0.
We vangen gelijk twee vliegen in één klap, want met de introductie van RTM0 is ook anycasted HA-IP Pro geïntroduceerd. Deze uitbreiding houdt in dat HA-IP Pro niet in één, maar in beide availability-zones tegelijk beschikbaar is en daardoor niet afhankelijk is van maar één zone. Het BGP-routing protocol zorgt ervoor dat de load balancers in alle zones ook over hetzelfde IP-adres beschikken, waarheen binnenkomend verkeer wordt geleid via Equal-Cost Multi-Path routing (ECMP).
Is een private network ook mogelijk over twee geografisch gescheiden locaties?
Als kers op de taart maak je jouw highly available en geografisch gescheiden set-up helemaal af met een private network. Dit is een intern netwerk tussen al je VPS’en die ook op te zetten is tussen meerdere availability-zones. Het private network zorgt ervoor dat onderling verkeer tussen VPS’en niet van buitenaf te benaderen valt. Zo wordt het mogelijk om een VPS met enkel een webserver te deployen en deze veilig te laten communiceren met een andere VPS waarop zich een database bevindt. De data die wordt uitgewisseld tussen twee VPS’en binnen een private network telt bovendien niet mee voor jouw totale datagebruik waardoor er dus onbeperkt verkeer kan plaatsvinden.
Met het bovenstaande antwoord sluiten we deze vragenronde af en hopen we je wat meer zekerheid te hebben gegeven voor het werken met twee availability-zones. Tijd om aan de slag te gaan met het verbeteren van je infrastructuur! Vergeet ons niet op de hoogte te houden van het proces in de commentaren hieronder.
Bedankt voor het toelichten!