Top 5 opensource-alternatieven voor WordPress
WordPress is een van de populairste en meestgebruikte contentmanagementsystemen (CMS) van vandaag - en dat is niet zomaar. Het zit boordevol functies, is gebruiksvriendelijk, heeft veel hulpmiddelen en is populair bij zowel beginners als ervaren professionals. WordPress is bovendien open source. Met andere woorden, het is vrij beschikbaar onder een opensource-licentie, waardoor het niets kost om te downloaden en gebruiken. Hoewel je uiteindelijk misschien voor aanvullende plugins of software betaalt, is WordPress zelf altijd gratis. Natuurlijk is het niet het enige opensource-CMS dat er is. Dit is onze selectie van 5 van de meest populaire opensource-alternatieven voor WordPress!
Drupal
Drupal is een van de oudste opensource-platforms en bestaat al sinds de jaren negentig. Drupal zit boordevol krachtige en functierijke extensies die gebruikers kunnen installeren en aanpassen, waardoor Drupal een van de meest flexibele opensource-oplossingen op de markt is. Je kunt ook gebruikmaken van ontwikkelaarstools waarmee je modules en toepassingen op maat kunt bouwen die je weer kunt delen met de rest van de community. Als keerzijde is het notoir moeilijk en vereist het een hoge technische kennis in vergelijking met andere CMS-opties. De populariteit van Drupal is echter niet voor niets, er is weinig dat je niet kan met Drupal en daarom staan zoveel ontwikkelaars er achter.
Waarom je voor Drupal zou kiezen
- Een van de meest veilige CMS-platformen op de markt.
- Schaalbaarheid en performance met vele manieren om verder te optimaliseren.
- Een grote reeks van contentmanagementopties zijn native beschikbaar.
Waarom niet
- Drupal heeft een steile leercurve die tijd vraagt om te beklimmen.
- Unieke componenten kunnen een ingewikkeld niveau van aanpassing vereisen.
- Minder premium thema's beschikbaar in vergelijking met WordPress.
Joomla
Joomla is een template-rijk platform met een focus op de presentatie van content op een visueel aantrekkelijke manier. Gebruikers kunnen webpagina's aanpassen en beheren met drag-and-drop tools, waardoor Joomla toegankelijk is voor mensen met minder ervaring in webontwikkeling. De trend van toegankelijkheid voortzettend, is Joomla ook out-of-the-box SEO-geoptimaliseerd, met als gevolg dat er minder moeite en tijd nodig is om ten minste een basisniveau van SEO-optimalisatie te bereiken. De kernfuncties van Joomla kunnen worden uitgebreid met extensies van derde partijen, zodat gebruikers hun site kunnen aanpassen zonder kostbare aanpassingen of geavanceerde codeervaardigheden. De flexibiliteit van andere CMS'en als Drupal kan weliswaar niet worden overtroffen, maar veel gebruikers zullen de toegankelijkheid en quality-of-life featureset op prijs stellen.
Waarom je voor Joomla zou kiezen
- Gebruiksgemak: Veel van Joomla's functies zijn beschikbaar vanuit de UI, geen code nodig.
- Out-of-the-box SEO-ondersteuning is mooi meegenomen.
- Een uitgebreide bibliotheek van premium thema’s en extensies.
Waarom niet
- Complexer dan WordPress, al is het geen moeilijk CMS.
- Betere verzameling gratis extensies beschikbaar bij concurrenten als WordPress.
- Gebrek aan opensource-templates in vergelijking met andere opensource CMS-opties.
Magento Open Source
Magento is een opensource e-commerce platform waarmee je alle aspecten van het online verkopen kan beheren. Dit omvat alles van het maken van een catalogus tot het beheren van bestellingen. Ook kan je gebruikmaken van uitgebreide aanpassingsmogelijkheden om je site volledig af te stemmen op je specifieke bedrijfsbehoeften. Deze hoge mate van flexibiliteit, in combinatie met een krachtige functieset, draagt bij aan de populariteit van Magento. Hou er wel rekening mee dat je voor de meer geavanceerde functies Magento commerce moet aanschaffen, een gelicenseerde versie van Magento Open Source. Ben je een kleine of middelgrote onderneming, dan is er in Magento Open Source genoeg te vinden om je webwinkel van de grond te krijgen.
Waarom je voor Magento open source zou kiezen
- Een community Hub van meer dan 370.000 ontwikkelaars.
- Uitstekende schaalbaarheid voor een e-commercewinkel.
- Geavanceerde productmanagement.
Waarom niet
- Veel functies zitten verborgen achter de dure Enterprise-optie.
- Eerste installatie kan moeilijk zijn, waardoor dit niet het beste CMS is voor beginners.
- Kan niet concurreren met andere CMS'en als het gaat om ingebouwde SEO-opties.
ExpressionEngine
ExpressionEngine is een van de CMS-keuzes die je als meer ervaren ontwikkelaar zou aanraden. Het is aanzienlijk technischer dan WordPress, maar met het voordeel dat het veel schaalbaarder en flexibeler kan zijn. Bijvoorbeeld: in plaats van een thema toe te passen op je website zoals bij WordPress, bepaal je bij Expression Engine hoe een template eruit ziet en zich gedraagt vanuit het CMS. Hoewel dit betekent dat de toegangsdrempel hoger is, is het CMS toch gebruiksvriendelijk als je de juiste vaardigheden hebt om het te gebruiken. Als je op zoek bent naar een krachtig en developer-centric CMS, dan is ExpressionEngine een aanrader. Craft, dat vaak samen in één adem genoemd wordt, is ook een optie om te overwegen.
Waarom je voor ExpressionEngine zou kiezen
- Flexibel en zeer aanpasbaar zonder enige vorm van hiërarchie of een standaard pagina-indeling.
- Een ruime keuze aan add-ons en extensies.
- Uitstekende ondersteunende documentatie.
Waarom niet
- Niet beginnersvriendelijk en vereist meer ervaring.
- Dankzij de aanpasbaarheid is het bouwen van een nieuwe website een stuk moeilijker dan bij alternatieven.
- Minder premium kant-en-klare thema's in vergelijking met andere CMS-opties.
Grav
Grav is een opensource flat-file CMS. Dit houdt in dat het CMS zijn gegevens niet opslaat in een database, maar in tekstbestanden. Hierdoor is het uitstekend geschikt voor microsites of bijvoorbeeld een eenmalige campagnesite met veel verkeer, omdat het goede performance en snelheid oplevert. Grav is gebouwd met een extreem lage instapdrempel, draait out-of-the-box en zonder configuratie. Het ondersteunt HTML en Markdown naast functies als versioncontrol, sync-ondersteuning en smartcaching. Het biedt ook native ondersteuning voor het goed weergeven van afbeeldingen op Retina- en HiDPI-schermen. De gebruikersinterface van het platform is eenvoudig, wat meer geavanceerde gebruikers kan afschrikken, maar voor bepaalde toepassingen is dit misschien precies wat je nodig hebt.
Waarom je voor Grav zou kiezen
- Geen databases en supersnelle performance.
- Een geweldig alternatief voor complexere CMS-opties die overkill zijn voor jouw doeleinden.
- Gemakkelijk te installeren, implementeren en updaten.
Waarom niet
- Gebruiksgemak: ondanks het simpele UI is enige technische kennis vereist.
- Grav is niet gebouwd om complexe websites of e-commerce winkels te draaien.
- Kleinere niche: Grav is alleen geschikt voor bepaalde projecttypes.
Niet gevonden?
Staat jouw perfecte CMS er niet tussen? Dit was slechts een kort overzicht van een aantal populaire CMS opties, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer! Laat dit artikel het startpunt zijn van je CMS-safari!
Bedankt voor het toelichten!