Blog overzicht

Maak werk van je projectidee met deze vijf tips

Of je nu thuiszit omdat je niet op kantoor mag werken, of omdat jouw baan niet thuis uitgevoerd kan worden, thuiszitten doen we op dit moment (bijna) allemaal. En of het nu is omdat we ineens geen reistijd meer hebben of omdat we überhaupt niet aan het werk kunnen, we hebben ineens veel tijd over. Wellicht is je tuin inmiddels op orde en je huis van top tot teen schoongemaakt, heb je alle kleine klusjes die altijd maar blijven liggen ook al opgelost en zoek je nu iets om je ei kwijt te kunnen. Of misschien ben je één van de velen die veel meer tijd en energie overhebben na je werkdag om eigen projecten op te pakken. We hebben een aantal tips uit eigen doos voor je verzameld om van je idee een echt project te maken en wellicht zelfs klaar te stomen voor een eigen onderneming.

Inspiratie opdoen

Ben je vol goede moed achter je IDE gaan zitten, maar staat die cursor inmiddels al een uur op dezelfde plek naar je te knipperen? Misschien heb je wat inspiratie nodig. In TransIP Recommends verzamelen we elke twee weken allerlei tips en ideeën waar je als creative of als programmeur mee aan de slag zou kunnen. Alle edities zijn te vinden op ons blog. Ben je op zoek naar inspiratie voor een nieuwe website, dan is ons artikel met 16 inspiratiebronnen vol mooie websites misschien een goed startpunt.

Wil je liever de diepte in, dan zijn er nog de learning platforms. Veel van deze online platformen zijn weliswaar betaald, maar bieden vaak een gratis proefmaand aan of geven omwille van het coronavirus korting. Zo is er Skillshare, een creative learning platform waar je terecht kunt voor creatieve cursussen in bijvoorbeeld grafisch design. Of Udemy, een heel breed platform met cursussen in allerlei werkvelden. Liever coden? Dan kun je bijvoorbeeld terecht op Udacity, Treehouse of Pluralsight. Veel van deze learning platforms geven, standaard of extra vanwege het coronavirus, gratis trials weg van een week tot soms wel twee maanden.

Een projectnaam of bedrijfsnaam verzinnen

Heb je een project voor ogen? Grote kans dat je misschien klein wilde beginnen maar nu een groots idee hebt. Een nieuwe uitdaging of een mooi project om je bezig te houden verdient een pakkende naam. Mocht je zelfs grotere plannen hebben en je project willen uitbrengen als product, of in een later stadium zelfs je eigen bedrijf ermee willen beginnen, dan is een pakkende naam ook niet onbelangrijk. Maar kom maar eens op een pakkende naam die helemaal omvat wat jij wilt uitdragen met je project, en die ook nog eens niet al bezet is. Op ons blog staat een artikel waarin we een aantal naamgeneratoren verzamelden die je misschien goed op weg kunnen helpen.

Je domeinnaam vastleggen

We willen niet op de zaken vooruit lopen, maar als je de ambitie hebt om jouw project verder uit te breiden en er misschien geld mee zou willen gaan verdienen, is het slim om zo snel mogelijk ook je domeinnaam vast te leggen. Check je nieuw verzonnen project- of bedrijfsnaam meteen in de domeinchecker om te zien of hij nog vrij is. Is je gewenste domeinnaam niet meer beschikbaar als .nl of .com? Neem eens een kijkje tussen de alternatieve domeinnaamextensies. Wel je gezonde verstand gebruiken natuurlijk; een domeinnaam als nike.io gaat je ongetwijfeld problemen opleveren.

Je website beginnen

De knoop is doorgehakt, je idee staat op poten, de naam is verzonnen, de domeinnaam vastgelegd… Maar dan? In onze Knowledge Base is een uitgebreid artikel te vinden over het beginnen van je eigen website. Heb je nog nooit eerder een eigen website opgezet, dan leidt deze handleiding je stap voor stap door het complete proces heen en zorgt het ervoor dat je binnen no-time een website hebt staan waar je trots op kunt zijn. Of in elk geval eentje waar je de komende tijd met een gerust hart aan kunt gaan sleutelen.

Wanneer, waar en hoe ga je live?

Zo’n project, waar je misschien wel meer tijd in hebt gestopt dan je zou willen toegeven, dat is toch iets om wel trots op te zijn. Dus wellicht wil je het al met de wereld delen. Het beste platform om dat te doen hangt vooral af van het soort project. Heb je een coole tool gebouwd, dan zijn er platformen zoals Product Hunt of SHOW HN op Hacker News waar je jouw nieuwe tool op kunt promoten. Ben je al om en heb je jouw project omgezet naar een echte startup, dan kun je bijvoorbeeld op /r/startups terecht voor discussie en wat promotie. Veel subreddits doen daarnaast aan feedbackthreads of feedbackposts waar je tussendoor om advies of feedback kunt vragen. Denk bijvoorbeeld aan /r/webdev (wel alleen op zaterdag) of /r/design_critiques. Ook voor digital artists zijn er veel van dit soort communities te vinden.

Als je zeker weet dat jouw project gelanceerd mag worden, kan social media je ook een stuk verder helpen. Waar jouw doelgroep de meeste tijd doorbrengt zul je zelf ook al redelijk goed kunnen inschatten. Developers gaan ten slotte niet op zoek naar coole nieuwe projecten op Instagram, maar een digital artist of een designer weet zijn doelgroep daar juist weer wel te vinden. Waar je het beste kunt posten kunnen wij je dus niet vertellen. Maar wanneer, daar is genoeg onderzoek naar gedaan! In een eerder artikel op ons blog halen we een aantal van deze onderzoeken aan en laten we zien op welke tijd van de dag je het beste op welk platform kunt posten.

Vergeet niet: hou het leuk

Wil je van jouw hobbyproject je nieuwe loopbaan maken, dan is onze collectieve thuiswerksituatie wellicht de uitgelezen tijd om je daarin te verdiepen. Hopelijk hebben we je met onze tips wat verder op weg geholpen. Maar vergeet vooral het belangrijkste niet: hou het leuk en maak je niet te druk!


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 13 minuten

Blog overzicht

Auteur: Stefanie Weber

Houdt er als tech-copywriter van om antwoorden te zoeken op de vraag 'maar, hoe dan?' en dat zo uit te leggen dat zelfs haar moeder het zou snappen. Kan in haar vrije tijd haar handen ook niet stilhouden, dus speelt MMO's of knoeit met verf en kwasten.