Webinar gemist? WordPress-optimalisatie recap
In ons webinar ‘Tips & Tricks om je WordPress-website beter te laten presteren’ spraken we met onze Belgische collega Brecht Ryckaert over hoe jouw WordPress-website vele malen sneller en soepeler kan functioneren. Tijdens het webinar kwam een heleboel informatie naar voren over het versnellen van je laadtijd of het beter weerbaar maken van je server tegen externe factoren. Maar waar moet je zoal op letten?
De performance van je WordPress-website kan van veel elementen afhankelijk zijn. Natuurlijk zijn er de overduidelijke oorzaken die jouw website trager kunnen maken, zoals bloat door plug-ins of add-ons, het formaat van je afbeeldingen en content die je van buitenaf inlaadt. Laten we daarom beginnen bij het begin: Hoeveel sneller kan jouw website worden vanaf het moment dat je op installeren hebt geklikt?
Analyse met online tools
Er zijn ontelbaar veel analysetools te vinden die je, al dan niet betaald, online kunt loslaten op jouw domeinnaam en zo een beter beeld kunt krijgen van knelpunten in je laadtijd en performance. Zo is er GTMetrix.com, een analysetool die je een rapport geeft waarin uit de doeken gedaan wordt hoe lang het bijvoorbeeld duurt voordat er content daadwerkelijk op je webpagina getoond wordt. Er wordt veel rekening gehouden met web vitals zoals we ze ook kennen van Google’s algoritmes: de Time To First Bite en Largest Contentful Paint metrics tellen bij het rapportcijfer van GTMetrix.com bijvoorbeeld streng mee.
In een lijst met issues zie je daarop de echte knelpunten terug die jouw website vertragen en waarom. Er wordt hierin een onderscheid gemaakt tussen hoge, medium en lage prioriteit, hoeveel performanceverbetering het je kan opleveren en hoe je de problemen kunt oplossen. De hoge prioriteitsissues hebben de meeste impact op de performance van je pagina en leveren dus de beste verbeteringen op. Denk bijvoorbeeld aan resources die je laadtijd in beslag nemen, zoals externe libraries die ingeladen moeten worden, statische assets die veel te groot zijn of afbeeldingen die onvoldoende geëncodeerd zijn.
Wanneer je inlogt bij deze tool kun je een nog uitgebreider rapport inzien met metrics en verbeterpunten. Wel een punt om op te letten: veel van deze verbeterpunten zullen in je WordPress-installatie binnen het template of de achterliggende code vallen. Voel je je niet thuis in deze omgevingen, dan is het misschien niet aan te raden te veel wijzigingen aan te gaan brengen. Maak in elk geval altijd even eerst een back-up voor je de wijzigingen doorvoert.
Websitestructuur
Snelheid en structuur is niet alleen achteraf te verbeteren. Ook tijdens het ontwerpproces valt er al een hoop te winnen, als je de structuur van je website goed opzet. Denk van tevoren goed na over zaken als je layout, contentstructuur, contentlocatie, thema en benodigde functionaliteiten. Het motto ‘keep it simple, stupid’ is hierbij leidraad, want vaak kun je veel simpeler te werk gaan dan je denkt!
Zo is het heel verleidelijk om functionaliteit toe te voegen die je van buitenaf inlaadt, zoals een Facebook-knop of een Instagram-feed. Maar deze functies komen met hun eigen externe libraries die ook ingeladen moeten worden voordat je feature werkt. Dat levert op hun beurt weer extra laadtijd op.
Veel functionaliteiten die je kunt toevoegen met een plug-in of add-on zijn daarnaast misschien makkelijker zelf te bouwen. Je zou een simpele regel code in je functions.php-bestand kunnen toevoegen, of een HTML-blok met een kort script, in plaats van een plug-in te gebruiken die ongewenste functionaliteiten en daarmee ook laadtijd met zich meesleept.
Denk daarom goed na over welke functionaliteiten je echt nodig hebt, welke nice-to-have zijn en welke eigenlijk compleet overgeslagen kunnen worden. Onthoud ook om regelmatig je plug-ins te blijven controleren en te testen (bijvoorbeeld via GTMetrix.com) of ze niet na een update ineens veel meer verkeer trekken. Dat kan wijzen op aanpassingen in de plug-in die je misschien niet wilt gebruiken. Het is dan ook verstandig om regelmatig te controleren of all je plug-ins nog doen wat ze moeten doen en ongebruikte plug-ins te verwijderen, want ze kunnen ook nog eens een securityprobleem opleveren.
Optimalisatie
Uiteraard kan je content ook veel impact hebben op je performance. Beperk niet alleen het aantal afbeeldingen indien mogelijk, maar optimaliseer ze ook voordat je ze uploadt naar WordPress. Hier zijn veel (gratis) online tools voor, zoals imageoptim.com of trimage.org. Gebruik bij voorkeur geen WordPress-plugin om je afbeeldingen te optimaliseren. Dit soort plug-ins nemen tijdens het optimaliseren namelijk net zo hard weer resources weg van je server waardoor je performance alsnog onder druk komt te staan.
Wil je jouw website zo snel mogelijk maken en houden, dan is het ook verstandig om all-in-one-thema’s te mijden. Deze zijn allesbehalve optimaal en laden standaard heel veel extra functionaliteit in die je niet nodig hebt en nooit gaat gebruiken. Een alternatief is om je eigen thema te bouwen, maar dit vergt wel extra expertise. Er zijn gelukkig ook genoeg lichtgewicht thema’s die zonder toegevoegde extra’s komen en dankzij de nieuwe editor van WordPress zijn deze al vrij makkelijk helemaal naar je hand te zetten.
WP-config
Ben je wat meer vertrouwd met de achterliggende code van WordPress, dan valt er binnen je installatie nog genoeg winst te behalen waar je wellicht niet zo snel aan zou denken. Zo kun je met kleine aanpassingen in je wp-config.php-bestand je performance al flink opvijzelen. Limiteer bijvoorbeeld het aantal autosavemomenten of revisiesnapshots om resources vrij te maken voor andere handelingen.
Ook heb je zelf de hand in hoe jouw WordPress-installatie crons afhandelt. Een cronjob is een geplande taak die een systeem automatisch uitvoert, zodra bijvoorbeeld een pagina geladen wordt of op vaste tijdstippen. Of leg vast welke externe requests wel, en welke juist niet uitgevoerd mogen worden. In je .htaccess-bestand kun je dit soort limiteringen zelfs nóg strakker aan banden leggen.
Wat dan wel?
Uiteraard is het optimaliseren van je performance niet alleen maar de kunst van het weglaten. Plug-ins als WP Super Cache, WP Fastest Cache of W3 Total Cache kunnen je helpen met het optimaal configureren van je settings.
Maar het belangrijkste is om niet kostte wat het kost je performance te moeten willen verbeteren. Ga niet blind op performance af, maar maak de afweging tussen welke functionaliteit je echt wilt toevoegen en of het het waard is om performance zwaarder te laten tellen dan functie. Lees je altijd in voor je plug-ins toevoegt, bijvoorbeeld in reviews van andere gebruikers, of de plug-in te optimaliseren valt. Controleer regelmatig de werking van plug-ins en verwijder verouderde plug-ins wanneer mogelijk om security-problemen te voorkomen.
Wil je meer weten over performance-optimalisatie van je WordPress-website? Kijk dan vooral de webinar weer even terug!
Bedankt voor het toelichten!