Blog overzicht

Website templates kiezen voor jouw website

Hoe kies je een website template voor jouw website? Dat leggen we je uit. Je kunt op drie manieren website templates kiezen, waarmee je in een handomdraai een ontwerp voor je nieuwe website neerzet. De template bevat het (basis)design, zodat je dat niet volledig hoeft te (laten) ontwerpen.

Hoe je dat doet bepaal je zelf. Je kunt bijvoorbeeld onze Sitebuilder gebruiken. Die bevat kant-en-klare templates, waarmee je meteen aan de slag kunt. Of download een template of compleet website thema, bijvoorbeeld voor WordPress. Je installeert het design vanuit de beheeromgeving van de website. Ten slotte kun je website thema’s kiezen voor zogeheten blokken-builders. Daarmee bouw je de website in blokken op, volgens het design dat je koos.  

Website templates & thema’s

Gebruik je een blokken-builder om de website te bouwen, zoals Elementor, Divi of WPBakery? Het zijn handige hulpmiddelen om eenvoudig een website vorm te geven. Je hebt er geen kennis van code voor nodig. In plaats daarvan bouw je de pagina op in blokken, waarbij je per blok bepaalt welke inhoud je wilt presenteren.

Voor zo’n blokken-builder zijn website thema’s beschikbaar. Een website thema bevat verschillende templates, voor de diverse soorten pagina’s die je kunt aanmaken. De website templates zijn er bijvoorbeeld voor de:

  • Homepage
  • Blog
  • Portfolio-pagina
  • Over ons-pagina
  • Contactpagina
  • FAQ-pagina’s
  • Landingspagina’s
  • Productpagina’s
  • Categoriepagina’s

Met een website template per type pagina bouw je jouw website stap voor stap op. In de website templates voor de verschillende soorten pagina’s is alvast rekening gehouden met de elementen die je daarop waarschijnlijk wilt gebruiken. Zo ben jij sneller klaar, omdat steeds de blokken die je nodig hebt beschikbaar zijn. Een website template helpt je daardoor snel op weg. 

De website templates zijn beschikbaar voor bijvoorbeeld Elementor, Divi en WPBakery. Dat zijn de populairste blokken-builders. Houd er rekening mee dat niet ieder template de volledige vrijheid biedt om bijvoorbeeld de kleuren, het lettertype en andere stijlelementen aan te passen.

Templates voor Sitebuilder

Wil je een persoonlijk blog, een online portfolio of een zakelijke website of webshop starten? Dan maakt onze Sitebuilder het je graag makkelijk. Je kiest uit verschillende pakketten, waarmee je goed van start gaat of het professioneel aanpakt. 

Met Sitebuilder krijg je de keuze uit een groot aantal website templates: 148 premium items (bij Start en Standard) of 181 exclusieve items (bij Professional en E-commerce). In alle gevallen gaat het om een mooi website template, waarmee je het design eenvoudig opbouwt zonder kennis van code.

Tip: de website templates bieden bij de pakketten Professional en E-commerce zelfs mogelijkheden om ze met AI te vullen met teksten, afbeeldingen en een lay-out op maat. 

Door middel van drag-and-drop bouw je met Sitebuilder heel snel een website. Je kiest uit kant-en-klare website templates, die het je makkelijk maken om voor een professioneel design te zorgen. Verplaats, wijzig en voeg toe: gewoon vanaf elk device. Je kunt zelfs op een mobiel apparaat je website aanpassen, als je toch een ander ontwerp wil of een tekst wil veranderen.

Het grote voordeel van onze Sitebuilder is dat je daar geen ontwikkelaar meer bij nodig hebt. Je kunt zelf een website maken, zonder één regel code te schrijven. Bovendien zijn onze experts natuurlijk gewoon binnen handbereik, als je toch een vraag hebt. Zij geven je binnen 1 uur antwoord, zodat je snel weer verder kunt. 

Een website template in Sitebuilder werkt heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk, zodat steeds duidelijk is hoe je iets aanpast en de volgende stap zet. Zo bouw je zelf je website, met een handig (basis)design. Dat pas je vervolgens helemaal naar wens aan, voor de professionele uitstraling die jij zoekt. Start nu met Sitebuilder

Templates voor WordPress websites

Gebruik je het WordPress CMS voor jouw website? Je kunt complete website templates downloaden, zogeheten WordPress thema’s. Met een thema installeer je een website template voor ieder type pagina, zodat je daar alle pagina’s voor jouw website mee kunt aanmaken.

Je hebt de keuze uit haast ontelbaar veel thema’s en templates, dankzij de enorme community die ontwikkelt voor WordPress. Sommige thema’s bevatten tientallen stijlen en bieden veel vrijheid, terwijl anderen je op weg helpen door het juist zo eenvoudig mogelijk aan te bieden.

Tip: zoek je een website template voor WordPress, maar heb je daarmee niet zoveel ervaring? Kies een template waarbij goeie stap-voor-stap handleidingen beschikbaar zijn.

Een website template voor WordPress kun je gebruiken voor het CMS zelf, net als voor de diverse blokken-builders, zoals Elementor, Divi en WPBakery. Gebruik je geen blokken-builder? Dan zorgt de template voor kant-en-klare pagina’s, waarop je alleen de teksten en afbeeldingen hoeft aan te passen.

Je kunt een website template voor WordPress op verschillende manieren installeren. Dat kan vanuit het CMS zelf, als je inlogt en in de linkernavigatiebalk klikt op ‘Weergave > Thema’s’. Daar kun je een ‘Nieuwe toevoegen’ om een thema te uploaden. Je kunt ook klikken op ‘Nieuw thema toevoegen’. Je komt dan op een pagina waar je populaire en nieuwe thema’s kunt vinden, net als blokthema’s en favorieten. Je kunt zelfs filteren op eigenschappen, om de template die jij zoekt te vinden. 

Welke manier past het best bij jou?

Benieuwd hoe je het best een template of thema voor jouw website kunt kiezen? Dat hangt af van het gebruiksgemak dat je zoekt, de flexibiliteit die je belangrijk vindt en bijvoorbeeld de snelheid van de website die voor jou meetelt. We zetten een paar tips op een rij:

Zoveel mogelijk gebruiksvriendelijkheid
Vind je het niet erg om een beetje te programmeren of kun je meelezen in de code als je iets wilt aanpassen? Dan is het WordPress CMS met een thema waarschijnlijk goed geschikt.

Zoek je in plaats daarvan de meest gebruiksvriendelijke oplossing, waarmee je zonder kennis van code aan de slag kan? Kies dan voor onze Sitebuilder of een thema voor een blokken-builder, zoals Divi, Elementor of WPBakery. Zowel met onze Sitebuilder als de alternatieven maken we het je zo makkelijk mogelijk. Je kunt meteen zien wat je doet, dankzij de drag-and-drop-mogelijkheden.

Veel flexibiliteit en mogelijkheden
Wil je alles naar wens aanpassen? Steeds meer thema’s en templates in zowel onze Sitebuilder als de blokken-builders bieden veel vrijheid en mogelijkheden. Je kunt precies de website bouwen die je wilt. Houd er wel rekening mee dat je een bestaand thema gebruikt, waardoor ook andere websites dezelfde keuzes zouden kunnen maken.

Zoek je maatwerk of wil je in de code aanpassingen doen op basis van je specifieke voorkeuren? Dan is een thema voor WordPress beter geschikt. Of nog beter, een maatwerkthema dat je door een ontwerper laat maken. Houd er wel rekening mee dat je daarvoor (veel) hogere kosten maakt. 

Korte laadtijd van de website en pagina’s
Als je de laadtijd van pagina’s belangrijk vindt is onze Sitebuilder een uitstekende keuze. Je gebruikt templates die daarvoor speciaal geoptimaliseerd zijn.

Gebruik je Divi, Elementor of WPBakery? Het zijn grote blokken-builders met allerlei mogelijkheden. Als je maar een paar van die mogelijkheden gebruikt voor jouw website is de toepassing eigenlijk te log, dus kan dat ten koste gaan van de snelheid.

SEO-vriendelijkheid voor zoekmachines
Onze Sitebuilder is speciaal ontwikkeld met SEO in het achterhoofd. Je richt de website op de juiste manier in, net als met veel van de thema’s voor de blokken-builders.

WordPress biedt van zichzelf weinig mogelijkheden voor SEO, dus zorg ervoor dat je daar de juiste plug-ins bij downloadt. 


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht

Auteur: TIP-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband door meerdere TransIP’ers is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een eventverslag of onze Recommends.