TransIP Weekly #50
De TransIP Weekly is een blogpost waarin we de beste content buiten TransIP met je delen. Speciaal voor de 50ste editie staat de hele Weekly in het teken van alles dat met 50 te maken heeft. Van 50 jaar oude tech die nog steeds wordt gebruikt tot 50-plussers die hun stempel op de ontwikkelingen in Sillicon Valley hebben gedrukt. Veel leesplezier!
50 jaar oude, maar nog steeds relevante technologie
De presentatie van NLS blijkt grote inspiratie voor de toekomst
Ruim 50 jaar geleden, in december 1968, presenteert Douglas Engelbart een softwaresysteem genaamd NLS. De ruim anderhalf uur durende presentatie van Engelbart staat tegenwoordig bekend als “the mother of all demo’s” en niet voor niks. Engelbart toont het werken met vensters, hypertext, videoconferenties, het gebruik van een muis, dynamische bestandsdoorverwijzingen en een realtime editor waarin gezamenlijk gewerkt kan worden en deed dit dus al in 1968! De onderliggende technieken werden in de jaren 80 en 90 door Apple en Microsoft gebruikt voor de ontwikkeling van de OSX en Windows.
ARPAnet ontwikkelt zich tot wereldwijd publiek netwerk
In 1969 werkte het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) aan een nieuw protocol genaamd Network Control Protocol. Dit leidde al snel tot de creatie van ARPAnet, het eerste packetswitching-computernetwerk. Al snel werden Amerikaanse universiteiten op het netwerk aangesloten. De oorsprong van het internet zoals wij dat nu kennen ligt dus in het einde van de jaren 60.
BASIC legt de basis voor begrijpbare programmeertalen
Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code (BASIC) was in 1964 de eerste programmeertaal die het voor gebruikers mogelijk maakte om direct met de computer te interacteren op een manier dat het zelfs voor niet-technici te begrijpen viel. Het gebruik van BASIC explodeerde met de komst van de eerste thuiscomputers in de jaren 70 en het was tot in de jaren 80 op bijna elke pc te vinden.
Energiezuinige lampen schenen voor het eerst in 1962
General Electric produceerde in 1962 de eerste led-lamp die zichtbaar is in het visuele spectrum. De basis voor deze ontdekking stamt al uit 1907, maar het duurde dus nog ruim 50 jaar voordat het eerste ledje het levenslicht zag. De mogelijkheid om ze klein uit te voeren werd al snel benut, al duurde het tot in de jaren 90 voordat het witte lichtspectrum binnen de led-verlichting mogelijk werd en er een brede toepassing binnen handbereik kwam.
Telstar zorgt voor eerste communicatie via de ruimte
Draadloze communicatie kreeg een boost door het lanceren van de eerste commercieel gefinancierde satelliet Telstar. De door AT&T gebouwde satelliet kon 60 telefoongesprekken of één tv-kanaal in zwartwit doorsturen. De lancering van de satelliet bracht nieuwe inzichten over de gevolgen van straling op zonnecellen. Door een kernproef die een dag voor de lancering plaatsvond, raakten de transistoren dermate beschadigd dat de satelliet maar 4 maanden werkzaam was.
De meest invloedrijke 50-plussers in tech
Bill Gates. Foto: Sebastiaan Vital
Bill Gates
Bill Gates is samen met Steve Jobs wel de godfather van invloedrijkste techpersonalities. Gates, tegenwoordig vooral filantroop en lange tijd de rijkste persoon op aarde, is natuurlijk bekend geworden van zijn bedrijf Microsoft.
Jeff Bezos. Foto: JD Lasica
Jeff Bezos
In 1994 startte het Amazon-avontuur van Jeff Bezos. Het bedrijf begon als een online boekwinkel en groeide uit tot het grootste webwarenhuis van de wereld. Daarnaast strijdt Amazon met haar Alexa-diensten met Google om de titel van meest nuttige voice-asssistent. Tegenwoordig houdt Bezos zich niet alleen bezig met Amazon, maar ook met ruimtevaart en en het uitgeven van kranten.
Reed Hastings. Foto: Re:publica
Reed Hastings
Wat ooit begon als een dvd-verhuurbedrijf groeide al snel uit tot het meest invloedrijke videostreamingplatfom ter wereld. Netflix heeft tegenwoordig meer dan 154 miljoen gebruikers en besteedt meer dan 8 miljard per jaar aan het maken van nieuwe originele content. Daarmee blaast Hastings bedrijf alle andere klassieke contentproductiebedrijven uit het water.
Susan Wojcicki. Foto: TechCrunch
Susan Wojcicki
Wojcicki was betrokken bij de oprichting van Google en werd in 1999 de eerste marketingmanager van het bedrijf. Sinds februari 2014 is zij de CEO van videodienst YouTube, waar zij in 2006 de initiator was om het snelgroeiende videoplatform in te lijven. Time bestempelde haar zelfs als meest krachtige vrouw op het internet.
Satya Nadella. Foto: Heisenberg Media
Satya Nadella
Met een achtergrond in de clouddivisie neemt Nadella in 2014 het stokje over van Steve Balmer als CEO van Microsoft. Hij gooide het roer stevig om. De focus kwam te liggen op samenwerking met concurrenten en Microsoft werd onder zijn leiding zelfs platinumlid van de Linux Foundation.
De 50 beste tools voor:
Het vergroten van je productiviteit
Deze 10 tools zijn ideaal om je productiviteit te vergroten. Van het creëren van focus, tot het organiseren van je workflow. Voor elk stukje van jouw productiviteitsketen is er wel een tool te vinden.
Het beter runnen van jouw MKB-onderneming
Van mailingtools tot een complete officesuit. 10 handige tools die jouw bedrijf vooruit kunnen helpen in de huidige digitale maatschappij.
Het jouw blog in 2019 nog beter te laten doen
Tools voor de beste keywords, die helpen bij spelling en voor het onder de aandacht brengen van jouw content op social media. Met deze 18 tools is jouw blog 2019-proof.
Het bewerken van video op jouw Mac
Macs staan al sinds mensenheugenis bekend als de ideale compagnon voor werknemers in de creatieve sector. Tegenwoordig is het gat misschien wat kleiner geworden, maar de hoeveelheid software die er voor de creatieve sector op de Mac is, is fenomenaal. Kijk naar deze lijst van 12 videobewerkingsprogramma's om jouw ideale tool te vinden.
Techcompanies die al meer dan 50 jaar bestaan
Nintendo
De Japanse gamegigant staat natuurlijk bekend om zijn iconische gameseries als Mario, The Legend of Zelda, Donkey Kong en Metroid maar begon daar pas eind jaren 70 mee. Toch bestaat het bedrijf al een stuk langer. Het is opgericht in 1889 als speelkaartenbedrijf en produceerde onder andere bordspellen en speelgoed voordat ze aan de slag gingen met prinsesontvoerende apen en heldhaftige besnorde loodgieters.
Nokia
Als je Nokia zegt, denken de meeste mensen terug aan de robuuste telefoons uit de jaren 90. De 3210, 3310 en 5210 staan nog steeds bekend als onverwoestbaar met wekenlange batterijtijd en de ultieme mobiele game Snake. Opgericht in 1865 ging het Finse bedrijf langs de productie van militaire communicatiemiddelen, banden en kabels voordat het de focus legde op het produceren van mobiele communicatieapparatuur.
Samsung
Het Zuid-Koreaanse merk is in het Westen vooral bekend door zijn elektronica en sinds 10 jaar door zijn Android-telefoons. Het bedrijf bestaat echter al sinds 1938 en begon gek genoeg als een soort kruidenier waar onder andere gedroogde vis, groenten en noodles werden verkocht. Na de Tweede Wereldoorlog breidde het bedrijf in rap tempo uit en begon het zijn handel uit te breiden naar andere producten. In de jaren ’60 startte het met Samsung Eletronics van waaruit in de jaren 80 begonnen werd met telecomproducten waarmee het bedrijf de wereld zou veroveren.
IBM
Een van de grootste IT-bedrijven in de wereld kent zijn oorsprong in 1888. IBM werd als TMC opgericht om machines die ponskaartgegevens kon verwerken te produceren. In 1924 kreeg het bedrijf haar huidige naam International Business Machines (IBM). Het bedrijf produceerde in 1956 de eerste harde schijf en was een jaar later verantwoordelijk voor de introductie van de programmeertaal Fortran. Verder stond het bedrijf aan de wieg van ontwikkelingen als de Personal Computer, de diskette en de streepjescode. De laatste jaren baart het vooral opzien met het bouwen van supercomputers en Watson, de AI die het tv-programma Jeopardy! wist te winnen.
Intel
Wie kent niet de wet van Moore waarin wordt gesteld dat het aantal schakelingen op een chip elke twee jaar verdubbeld? Wie die Moore is? Een van de oprichters van Intel in 1968. Begonnen als een bedrijf dat geheugen voor computers produceerde, schakelde het al snel over op de productie van microprocessoren. Verder was het concern verantwoordelijk voor de introductie van USB, PCI-bus en de architectuur van multi-processorservers. Producten van het bedrijf vind je tegenwoordig in telefoons, computers, servers en andere elektronica.
Volgwaardige ...
Podcasts
Een grote verzameling podcasts die allemaal in het teken staan van technologie. Volg deze website om altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste en beste techpodcasts.
YouTube-kanalen
Een constant wijzigende ranking van de beste techchannels op YouTube. Volg deze website om altijd klaar te zijn voor een nieuwe portie diepgravende techvideo's.
Techblogs
Ook Techblogs zijn er volop. Kijk op deze website voor een grote collectie leeswaardige blogs waar je meer dan eens naar terug kan keren voor hoogwaardige content.
Heb je zelf nog iets interessants gevonden in de afgelopen week? Laat het weten in de comments hieronder!
Bedankt voor het toelichten!