Blog overzicht

WordPress Templates: kies je beste website thema

Jij wilt aan de slag met WordPress templates. Goed idee! Daarmee maak je het jezelf een stuk makkelijker. Een template bevat het (basis)design voor jouw website. Dat design kun je naar wens aanpassen, maar het helpt je om lekker snel online te zijn.

Bovendien ogen de thema’s heel professioneel, bieden ze allerlei mogelijkheden en zijn ze speciaal gemaakt voor het WordPress CMS. Heel handig dus. Maak het jezelf dan ook gemakkelijk met onze WordPress webhosting. Maar, hoe werkt zo’n template eigenlijk? En hoe maak je de beste keuze uit het enorme aanbod? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Wat zijn WordPress templates?

WordPress templates bevatten het visuele ontwerp, de lay-out en de stijl van de website. Je kunt ze gebruiken om in een handomdraai een website te bouwen die er professioneel uitziet.

Zo’n thema voor WordPress bevat alle informatie over stijlen, kleuren, lettertypen en andere opties voor de lay-out. Met die informatie bepaal je het uiterlijk van de website, dus hoe het eruitziet. Dankzij het thema heb je daar geen kennis van code voor nodig. Het thema bevat alle code die WordPress omzet in het design dat jij ziet.

Meer specifiek regelt een thema hoe de verschillende elementen op de pagina eruitzien. Je kunt denken aan de:

Header: het bovenste deel van de pagina. Hier staat normaal gesproken de titel van de pagina (h1), eventueel met een afbeelding erachter. Ook vind je in de header het menu, met de verschillende menu-items die je gebruikt. 

Footer: het onderste deel van de pagina. Hier vind je vaak adresinformatie, links naar andere belangrijke pagina’s of meer informatie over de website-eigenaren. Je kunt de footer vaak zelf indelen met de informatie die je daar wil tonen.

Zijbalken: links en/of rechts, met extra informatie voor de pagina. Hier vind je bijvoorbeeld de categorieën voor producten of de blogs, een kalender of andere informatieve items. 

WordPress thema’s kun je vaak zelf aanpassen. Dat betekent dat je de kleuren kunt wijzigen, net als bijvoorbeeld het lettertype of de inhoud op de pagina’s. Dus wil je een widget (een soort kleine applicatie) plaatsen? Wil je social media-buttons aanmaken? Veel thema’s bieden die mogelijkheden, om het ontwerp naar jouw smaak aan te passen.

Een WordPress thema bevat individuele templates voor verschillende soorten pagina’s. Je kunt denken aan de:

  • Homepage
  • Dienstenpagina
  • Portfolio-pagina
  • Over ons-pagina
  • Contactpagina
  • Blog
  • Productpagina
  • Categoriepagina
  • FAQ-pagina

Dankzij het thema hoef je de verschillende pagina’s niet zelf te (laten) ontwerpen. In plaats daarvan gebruik je het basisontwerp, dat je eventueel naar wens kunt aanpassen.

Tip: een thema voor WordPress is een goedkope (of gratis) manier om eenvoudig een professioneel ontwerp voor je website te kiezen. Houd er andersom rekening mee dat ook andere bedrijven dat thema kunnen downloaden en gebruiken. Je kunt zelf aanpassingen doen aan de kleuren en stijl, maar je gebruikt geen exclusief ontwerp dat alleen voor jou is gemaakt. 

Soorten WordPress thema’s kiezen

WordPress thema’s zijn er voor ieder type website, dus ook voor die van jou. Bovendien kun je ieder thema natuurlijk naar wens aanpassen. Als je kiest voor een thema dat past bij het doel van jouw website hoef je waarschijnlijk minder aanpassingen te doen. Bovendien bevatten de templates misschien al handige (ontwerp)elementen die extra goed van pas komen. Je kunt denken aan verschillende soorten WordPress thema’s voor:

Blogs
Start je een (persoonlijk) blog? Dan wil je waarschijnlijk de nadruk leggen op tekst en media. Een WordPress thema voor blogs is dan heel goed geschikt. De duidelijke en leesbare lay-out stelt de inhoud centraal, waardoor je daarmee een goede indruk maakt op jouw lezers. Kies bijvoorbeeld een thema met één kolom voor een persoonlijk blog of met meerdere kolommen voor nieuwssites. 

Zakelijk dienstverleners
Ben je boekhouder, werk je als tekstschrijver, marketeer of als andere zakelijk dienstverlener? Dan is de kans groot dat je enkele diensten wil aanbieden, een portfolio wil tonen en een aantal reviews wilt plaatsen. Dat doe je het mooist met een WordPress thema voor zakelijke dienstverlening. Je straalt een professioneel imago uit om nieuwe klanten mee aan te trekken.

Webshops
Voor een webshop gebruik je de WooCommerce-plugin voor WordPress. Het thema kies je speciaal voor e-commerce. Zo ondersteunt het thema bijvoorbeeld de lijsten met producten, het winkelwagentje en de afrekenpagina. 

Portfolio’s
Wil je jouw werk laten zien, bijvoorbeeld als kunstenaar, fotograaf of ontwerper? Dan kun je daarvoor het best de WordPress thema’s voor portfolio’s gebruiken. Hiermee heb je uitgebreide mogelijkheden om een galerij aan te maken en jouw creatieve werk in de spotlight te zetten. 

Magazines
Presenteer een online magazine met de thema’s die mogelijkheden bieden voor bijvoorbeeld sliders, video-widgets en andere dynamische elementen. Het ziet er grafisch fantastisch uit, terwijl je de aandacht trekt met bewegende onderdelen. Dat maakt de WordPress templates goed geschikt voor magazines en online brochures. 

Onderwijs
WordPress is dankzij een template heel goed geschikt voor het onderwijs. Gebruik bijvoorbeeld de templates met evenementenkalenders, lidmaatschaps-mogelijkheden en cursuslijsten. Dat maakt de templates goed geschikt voor scholen, universiteiten en ook online cursussen en trainingen. 

Niche-markten
Maak je een website voor een niche-markt? Er zijn speciale WordPress thema’s en templates beschikbaar voor kerken, non-profitorganisaties, fitnessscholen en bijvoorbeeld restaurants. Daarin vind je alle functies en elementen die je nodig hebt. 

Betaalde WordPress thema’s

Voordelen van betaalde thema's

  • Regelmatige updates. De betaalde WordPress templates krijgen normaal gesproken regelmatig updates. Zo dichten de ontwikkelaars beveiligingslekken én zorgen ze ervoor dat het thema werkt met de nieuwste versie van WordPress.
  • Extra functies. Vaak bevatten de betaalde thema’s extra functionaliteiten, die er alleen voor betaalde gebruikers zijn. Je kunt denken aan een unieke slider voor de homepage of bijvoorbeeld een vergelijkings- of reserveringssysteem. 

Nadelen van betaalde thema's

  • Kosten. De kosten variëren, van enkele tientjes tot honderden euro’s voor een WordPress template. Dat kan een flinke investering zijn, vooral als je net van start gaat.
  • Complexiteit. De meest professionele betaalde thema’s bevatten soms allerlei extra functionaliteiten en mogelijkheden. Dat kan overweldigend zijn, als je hier nog weinig ervaring mee hebt. 

Gratis WordPress thema’s

Voordelen van gratis thema's

  • Goedkoopste keuze. Een gratis WordPress template kost niets, dus dat is makkelijk verdiend. Vooral voor beginnende bloggers en startende bedrijven is dat een voordeel.
  • Veel aanbod. Je hebt de keuze uit veel gratis templates voor WordPress, zelfs voor de verschillende branches. Tip: kies je voor de thema’s van WordPress zelf? Dan is bovendien de kwaliteit gecontroleerd. 

Nadelen van gratis thema's

  • Weinig support. Vooral bij gratis thema’s voor WordPress krijg je vaak weinig tot geen ondersteuning en support. Dat is vooral vervelend als er iets niet lijkt te werken of als je er de eerste keer niet helemaal uitkomt.
  • Minder flexibiliteit om aan te passen. Je kunt met een gratis WordPress-template soms niet alles aanpassen zoals je zou willen. Dan zit je bijvoorbeeld vast aan bepaalde kleuren of een lettertype. 

De beste gratis WordPress templates

 Tot de beste gratis WordPress templates horen volgens gebruikers in ieder geval OceanWP en Astra:

OceanWP-thema

OceanWP werkt als WordPress thema heel goed voor blogs, portfolio’s en webshops. Dat komt door de vele aanpassingsmogelijkheden die je hebt. Het is een premium thema, dat geschikt is voor WooCommerce-integratie. Je kunt meerdere soorten productpagina’s gebruiken en de winkellay-out naar je wens aanpassen.

Bovendien is OceanWP helemaal responsive. Dat betekent dat het design meeschaalt met het scherm van de gebruiker, dus ook met een smartphone of tablet. Zo is jouw website altijd goed leesbaar.

Ook is het thema alvast SEO-vriendelijk opgebouwd en geschikt voor Elementor en Visual Composer. Dat betekent dat je het design van de website heel gebruiksvriendelijk kunt opbouwen. 

Astra thema

Het Astra thema voor WordPress is een van de gratis templates die uitstekende prestaties biedt. De template is speciaal ontworpen met snelheid in gedachten, dus zorgt voor de kortste laadtijd van pagina’s.

Daarnaast kun je bijna alles van de website naar je wens aan passen, zonder dat je één regel code hoeft te schrijven. Er zijn allerlei opties en instellingen beschikbaar. Ook werkt Astra goed samen met de meeste page builders, zoals Elementor. 

Astra voldoet aan de WCAG 2.0-normen, waardoor je een toegankelijke website bouwt. Er is speciale aandacht voor toegankelijkheidsfuncties, waardoor ook mensen met een beperking de website goed kunnen gebruiken.

De meest gekozen WordPress templates in 2024

Benieuwd naar de populairste WordPress templates in 2024? Dit zijn de 5 meest gekozen WordPress thema’s van nu.

Divi

Divi werd ontwikkeld door Elegant Themes en is vooral bekend van de Divi Builder. Dat is een drag-and-drop page builder, waarmee je zonder kennis van code de website opbouwt. Het Divi thema is speciaal voor de builder ontworpen, dus werkt er perfect mee samen.

  • Ingebouwde visuele page builder
  • Meteen zien wat je verandert
  • Uitgebreide opties om aan te passen
  • Responsive-ontwerp voor mobiel gebruik
  • Grote community en uitgebreide documentatie beschikbaar

Avada

Avada is een van de best verkochte betaalde WordPress templates. Het thema biedt heel veel flexibiliteit en bevat de Fusion Builder. Dat is de page builder die uitgebreide mogelijkheden biedt voor het websiteontwerp. 

  • Geïntegreerde Fusion Builder
  • Geen kennis van code nodig
  • Responsive en retina-ready designs
  • Uitgebreide documentatie en support
  • Regelmatige updates en nieuwe features

Genesis Framework

Genesis Framework werd ontwikkeld door StudioPress en is vooral populair bij ontwikkelaars en ervaren gebruikers. De codebasis is schoon en geoptimaliseerd, wat bijdraagt aan (laad)snelheid en SEO-optimalisatie.

  • Snelle laadtijden van pagina’s
  • Sterke beveiliging voor websites
  • Brede keuze uit subthema’s
  • Goede support en regelmatige updates
  • Hooks en filters beschikbaar voor ontwikkelaars

Enfold

Enfold werkt heel gebruiksvriendelijk en bidet toch allerlei mogelijkheden tot aanpassingen. Dat maakt het zowel voor beginners als gevorderde gebruikers een populaire keuze voor een professioneel ogende website.

  • Heel gebruiksvriendelijk
  • Responsive design voor mobiel gebruik
  • Ingebouwde drag-and-drop-editor
  • Video-tutorials en uitgebreide documentatie
  • Veel demo-content om te importeren

Sydney

Sydney is als WordPress thema goed geschikt voor allerlei websites door bedrijven en freelancers. Je hebt veel mogelijkheden voor een ontwerp naar wens en een professionele uitstraling.

  • Responsive voor mobiel gebruik
  • Toegang tot alle Google Fonts
  • Slider of een statische header-afbeelding
  • Integratie met page builders zoals Elementor
  • Social media-iconen inbegrepen

Templates installeren in WordPress

Zodra je een WordPress tempate hebt gekozen kun je die installeren vanuit de beheeromgeving van het CMS. Je logt in, uploadt het thema en activeert het thema om het te gebruiken.

Inloggen bij WordPress
Om een WordPress thema te installeren moet je inloggen in de WordPress-beheeromgeving van je eigen website. Je komt daar normaal gesproken door in je browser te surfen naar www.jouwwebsite.nl/wp-admin. Je logt in met jouw gebruikersnaam en wachtwoord.

Thema toevoegen: uploaden of kiezen
In WordPress vind je aan de linkerkant in de zijbalk de verschillende functies en opties. Klik op ‘Weergave’ en daarna op ‘Thema’s. Je komt dan in het scherm om een nieuw thema te uploaden of te kiezen. 

Gedownload thema uploaden
Heb je een thema gedownload, gratis of betaald? Dan download je normaal gesproken een .ZIP-bestand. Dat bestand hoef je niet uit te pakken op je computer. In plaats daarvan kun je het uploaden in WordPress.

Kies voor ‘Nieuwe toevoegen’, bovenin het scherm. Er opent zich een nieuw scherm, waar je het .ZIP-bestand kunt uploaden. WordPress zal het bestand uitpakken om de installatie te starten.

Thema kiezen
Heb je nog geen thema gekozen? Klik onderaan de huidige thema’s dan op ‘Nieuw thema toevoegen’. Je komt in een scherm waar je een nieuw thema kunt kiezen.

Blader door de opties of gebruik de filters, bijvoorbeeld voor de populaire en nieuwe WordPress thema’s. Als je klikt op ‘Installeren’ kun je het thema dat je wil gebruiken installeren. 

Thema installeren
De installatie van het thema voor WordPress is heel eenvoudig. Zodra je klikt op ‘Installeren’ start het proces, en hoef je daar alleen maar op te wachten. Het scherm toont de verschillende stappen voor de installatie en bevestigt je daarna dat dit is gelukt.

Thema activeren
Zodra de installatie is gelukt moet je het thema activeren om het daadwerkelijk te gebruiken. Klik daarvoor op ‘Thema activeren’. Vanaf dat moment gebruik je het nieuwe thema voor de website.

Let op: je kunt maar 1 thema tegelijk gebruiken. Heb je al een website en installeer je een nieuw thema? Zodra je het thema activeert deactiveer je automatisch het oude thema. 

Aan de slag

Eenmaal geactiveerd kun je met het thema aan de slag. Pas het naar wens aan om de professionele uitstraling te creëren die je zoekt. Begin bij de documentatie, als die erbij zit. Zo ga je er stap voor stap mee aan de slag. 

WordPress template aanpassen

 Je kunt de WordPress template aanpassen naar je smaak, zowel met een page builder, aan de hand van de documentatie of met de Customizer van WordPress. Je hebt daar geen kennis van code voor nodig en je kunt meteen zien wat de resultaten zijn. In de Customizer kun je bijvoorbeeld aan de slag met:
  • Site-identiteit: zoals de site-titel, de tagline en het site-icoon.
  • Kleuren: de kleuren van de site, inclusief achtergrond, kop- en tekstkleuren.
  • Header en achtergrondafbeeldingen: verander de afbeeldingen in de header of als achtergrond van de site.
  • Widgets: voeg widgets toe aan je zijbalken of voetteksten en pas deze aan.
  • Menu’s: stel navigatiemenu's samen en bepaal waar ze op je site verschijnen.
  • Homepage-instellingen: stel in wat je bezoekers zien wanneer ze je site bezoeken: je nieuwste berichten of een statische pagina.

Tip: de Customizer toont meteen hoe de website eruit ziet, als je iets aanpast. Ben je benieuwd hoe dat op een mobiel apparaat overkomt? Gebruik de mobiele voorvertoning in de WordPress Customizer.

WordPress child-theme aanmaken

Zodra je een nieuw thema installeert is het een goed idee om een WordPress child-thema aan te maken. Dat is een subthema, zoals een kopie van het originele thema.

In de kopie kun je wijzigingen aanbrengen, zonder dat je het originele thema wijzigt. Zo kun je altijd terug naar het origineel. Het helpt je bijvoorbeeld om veilige updates uit te voeren, makkelijker onderhoud te doen en biedt extra flexibiliteit als je de (PHP)code wilt veranderen.

Alternatieven voor WordPress templates

 In plaats van een WordPress template kun je ook gebruik maken van complete page builders. Die bieden een eigen thema, uitgebreid tot een visuele builder die je kunt gebruiken om de website naar jouw wens op te bouwen. Deze page builders kom je vaak tegen in de vorm van een website builder of een theme builder.

Gutenberg

Gutenberg is de block-based editor in WordPress zelf. Hiermee kun je content in blokken opbouwen, zoals paragrafen, afbeeldingen, video’s, knoppen en meer. Je hebt er geen extra software voor nodig, omdat Gutenberg al in WordPress zelf zit. 

Elementor

Elementor creëert een drag-and-drop-interface, waarmee je eenvoudig zelf een design samenstelt. Je kunt meteen zien wat je aanpast. Daar heb je geen kennis van code voor nodig. Met Elementor heb je de keuze uit allerlei templates en blokken om jouw website vorm te geven. 

Divi

Divi is zowel een WordPress thema als een page builder. Je hebt hiermee veel flexibiliteit en kunt dus allerlei aanpassingen doen. Vanuit meer dan 20 layout-sjablonen creëer je de professionele uitstraling die je zoekt. Je kunt zelfs wijzigingen bekijken, voordat je ze live zet. 

WPBakery

WPBakery was voorheen Visual Composer en combineert bewerkingsmogelijkheden voor frontend en backend. Je kunt er zelfs complexe lay-outs mee maken, als je meer kennis van code hebt. Je hebt toegang tot heel veel WordPress thema’s en plug-ins, om te integreren in jouw websiteontwerp. 


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 9 minuten
    • Leestijd: 6 minuten

Blog overzicht

Auteur: TIP-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband door meerdere TransIP’ers is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een eventverslag of onze Recommends.