Winkelwagen

/ .nl-domeinnaam

Jouw .nl voor slechts € 0,49.

Domeinnaam checken
E-mail

/ Security

/ Hostingpakket keuzehulp

Weet je niet zeker welk hostingpakket de beste
keus is voor jouw website? Met onze keuzehulp
kom je er wel uit.

Direct naar de keuzehulp

/ OpenStack

/ Probeer Public Cloud uit

Gratis 1 maand aan de slag met Public Cloud?

Vraag proefperiode aan

/ TransIP Blog

Website templates kiezen voor jouw website

Lees de blogpost
Knowledge Base

    Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

    Verbod op privacy- en proxyservices .nl-domeinnamen

    Het gebruik van privacy- of proxyservices is al enige tijd niet meer toegestaan op .nl-domeinnamen. Een privacy- of proxyservice is een dienst die wordt gebruikt om de identiteit van een gebruiker of eigenaar van een domeinnaam af te schermen.

    Bij de registratie van een domeinnaam worden standaard bepaalde gegevens (zoals (bedrijfs)naam en e-mailadres) openbaar gemaakt in de WHOIS. Een privacyservice verbergt deze gegevens door in plaats daarvan de gegevens van een tussenpartij te tonen.


    Waarom is het niet toegestaan?


    Het gebruik van een privacy- of proxyservice maakt het lastig om te bepalen wie zeggenschap heeft over een domeinnaam. Omdat degene die in de WHOIS staat vermeld juridisch gezien de eigenaar is, heeft bij een dispuut over de domeinnaam de tussenpartij zeggenschap over de domeinnaam, terwijl ze in werkelijkheid niet echt de eigenaar zijn.

    Om dit soort situaties te voorkomen heeft SIDN, het register voor .nl-domeinnamen, besloten om het gebruik van deze privacy- of proxyservices al enige tijd niet meer toe te staan. Als uitzondering mag een domeinnaam wel tijdelijk op naam van een registrar of reseller geregistreerd worden, maar de domeinnaam mag dan niet actief in het DNS zijn. 

    Ook is het doel hiervan om het misbruik van domeinnamen terug te dringen. Wanneer enkel een eigenaar in de WHOIS staat vermeld, en dus niet een tussenpartij, maakt dit het makkelijker om de identiteit van een domeinhouder te controleren.

    Wil je toch niet dat je naam en mailadres niet zichtbaar zijn in de WHOIS, en heb je daar een goede reden voor? Dan kun je via SIDN een opt-out-verzoek een uitzondering aanvragen.


    Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met onze supportafdeling. Je bereikt hen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

    Kom je er niet uit?

    Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

    Neem contact op