Stel je bent op zoek naar een virtuele machine. Bij TransIP heb je hiervoor keuze uit drie verschillende VPS-platformen: de BladeVPS, PerformanceVPS en SandboxVPS. Ieder platform heeft daarnaast verschillende formaten. Maar... welk type VPS en welk formaat is voor jouw use case handig? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.
De verschillen tussen een BladeVPS, PerformanceVPS en SandboxVPS
Voor we ingaan op de keuze tussen een type en formaat VPS, is het belangrijk om stil te staan bij de verschillen tussen de type VPS'en. Dit komt neer op twee punten: de hardware specificaties en beschikbare features. In een overzicht ziet dit er als volgt uit:
Hardware:
De verschillende type VPS'en onderscheiden zich op hardwaregebied, naast de minimale en maximale hoeveelheid hardware, op nog enkele punten:
- SandboxVPS'en en BladeVPS'en gebruiken Intel CPU's, PerformanceVPS'en gebruiken AMD CPU's.
- SandboxVPS'en en BladeVPS'en gebruiken shared CPU's en PerformanceVPS'en van dedicated CPU's. Het verschil tussen shared en dedicated CPU's leggen we uit in dit artikel.
- SandboxVPS'en en BladeVPS'en maken gebruik van SSD, PerformanceVPS'en van NVMe.
- De storageservers die de data van SandboxVPS'en en BladeVPS'en hosten, maken gebruik van ZFS. Voor PerformanceVPS'en gebruiken we CEPH. Simpel gezegd slaan beide technieken data redundant op, maar CEPH sprijd de data bovendien over meerdere servers, waardoor de kans op downtime kleiner is (voor beide garanderen wij 99.9% uptime).
Features:
- SandboxVPS'en maken exclusief gebruik van IPv6, BladeVPS'en en PerformanceVPS'en ondersteunen IPv4 en IPv6.
- We maken iedere 4-6 uur een back-up (maximaal 9) van BladeVPS'en en PerformanceVPS'en. SandboxVP'en komen zonder back-ups.
- Je kunt de bereikbaarheid van een BladeVPS en PerformanceVPS monitoren, maar niet van een SandboxVPS.
Een VPS type kiezen
De keuze voor een type VPS komt vooral neer op de use case. Waarvoor ga je de VPS gebruiken? In deze paragraaf zetten we voor de verschillende type VPS'en aanbevolen use cases op een rij.
Een snapshot van het ene type VPS (bijv. een BladeVPS) kan op een andere type VPS (bijv. een PerformanceVPS) worden teruggeplaatst, indien de maximaal beschikbare schijfruimte van de oorspronkelijke VPS en de nieuwe VPS overeenkomen.
SandboxVPS: de SandboxVPS is ontwikkeld als laagdrempelige en betaalbare test- en development VPS. Voor het ontwikkelen en testen van applicaties is de SandboxVPS ideaal. Let wel dat voor het testen onder productieload een grotere VPS nodig kan zijn.
BladeVPS: De all-round server met een ideale balans tussen prijs en kwaliteit. Een BladeVPS is uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld:
- Kleine tot middelgrote websites
- Blogs
- Kleine databases (tot +- 2500 IOPS / 500MB/s)
- Grotere testserver(s)
- Mailserver
- Plex media server
- Teamspeak-servers
- Hosting van repositories
- Forums
- Windows Server Active Directory,
- (kleinere) MS Exchange Server,
- Windows SMB Server
- Windows Server RD Gateway, RD Licensing, RD Web Access, RD Connection Broker.
PerformanceVPS: Wanneer je het snelste van het snelste zoekt, is de PerformanceVPS het beste antwoord. Een PerformanceVPS is geschikt voor o.a.:
- Grote websites
- Processor intense taken zoals video encoding
- E-commerce websites (e.g. Magento)
- Medium tot grote databaseservers
- Groter video streaming platform
- Data analyse en verwerking
- Kritieke business applicaties, met intens Java gebruik
- Remote Desktop werk / Windows Server RD Session Hosts (de performance is haast niet te onderscheiden van een fysieke computer)
- MS SQL servers
- (grote) MS Exchange Server
Een VPS formaat kiezen
Voor het formaat VPS is vooral de workload bepalend. Dit is misschien wel het lastigste om vooraf vast te stellen. Hoe zwaar ga je de VPS belasten? Krijgen bijvoorbeeld websites die je host samen 100 of 10000 gelijktijdige bezoekers? Daar kun je vooraf niet altijd goed antwoord op geven, daarom is het belangrijk te realiseren dat je een VPS altijd kunt upgraden naar een grotere VPS (tenzij je al de grootste afneemt uiteraard). We raden daarom aan met een kleinere VPS te beginnen en die later met de groei van je project te upgraden. Ter illustratie zetten we een aantal voorbeelden en richtlijnen op een rij:
Use case waar één x4 BladeVPS voor volstaat:
- Linux mailserver
- Kleine databaseserver
- Plex mediaserver (tot 3 gelijktijdige gebruikers afhankelijk van de apparatuur waarop media wordt afgespeeld)
- Een Windows Active Directory server en RD Connection Broker gecombineerd
- Een Windows RD Licensing Server, RD Web Access, RD Gateway, SMB File Server gecombineerd
Use case waarvoor één C2 PerformanceVPS volstaat:
- Medium database server
- Een Remote Desktop server voor een of twee personen met een kleine workload.
- Hosting van (maximaal) een tiental Magento-websites.
Richtlijn qua omvang voor:
- Remote Desktop Servers: +- 4 gebruikers per virtuele CPU core, waarbij je meer gebruikers per core kwijt kunt als je grotere servers gebruikt (met 8 of meer cores) omdat dit beter bestand is tegen een spike in resource gebruik van één of twee gebruikers. Voor een gedetailleerd advies, zie ook deze handleiding van Microsoft (onder multi-session).
- WordPress hosting: 256MB RAM per website volstaat, zeker bij een grotere server. Dit hangt ook af van hoe intens de gehoste websites gebruikt worden. Bij websites met lage aantallen bezoekrs (enkele tientallen per dag) kun je zelfs uitgaan van +-8 websites per GB RAM van je server.
- E-commerce websites: Een goede richtlijn voor E-commerce websites is dat je ongeveer 512MB - 1GB RAM per website nodig hebt. Als je een grotere server gebruikt (bijv. 16GB RAM) kun je uitgaan van een groter aantal websites (512MB per site) omdat niet alle sites op ieder moment evenveel resources gebruiken en je daardoor wat meer speling kunt creeëren.
Daarmee zijn we aan het eind van dit artikel over het kiezen van een VPS gekomen. Mocht je nog twijfelen over je keuze of een unieke use case hebben waarover je nader advies zoekt, aarzel dan niet om ons een bericht te sturen via het TransIP-controlepaneel.