Je kunt te allen tijde een snapshot van een VPS maken. Een snapshot is een één op één back-up maken van de schijf van jouw VPS die je op een moment naar wens terug kunt zetten; de gemaakte snapshot verloopt niet.
Je kunt in het controlepaneel een snapshot maken (en weer terugplaatsen op je VPS) door de stappen in deze handleiding te doorlopen. Voor je een snapshot maakt, zijn er enkele belangrijke punten om bij stil te staan:
- Afhankelijk van de grootte van je VPS kan het enige tijd duren voor de snapshot gemaakt is. In die tijd is het niet mogelijk andere bewerkingen uit te voeren, zoals het terugplaatsen van een back-up.
- Het is sterk aanbevolen om eerst je werk op te slaan en de VPS uit te schakelen via het besturingssysteem (een graceful shutdown) voordat je een Snapshot maakt. Dit voorkomt dat data die nog in het RAM opgeslagen stond en data die tijdens het maken van de snapshot nog weggeschreven wordt niet in de snapshot meegenomen wordt (met eventuele corruptie tot gevolg).
- Het is (nog) niet mogelijk om automatische snapshots via het controlepaneel te maken (dus bijvoorbeeld elke dag om 12 uur 's middags). Wel kun je deze mogelijkheid eventueel met behulp van onze API maken. In deze handleiding leggen we uit hoe dit werkt.
- Gebruik je VPS-monitoring, dan zal die zeer waarschijnlijk berichten sturen als je VPS uit staat tijdens het maken van de snapshot.
- Je kunt een snapshot ook op een andere VPS (van gelijkwaardige of betere specificaties) terugplaatsen, zie voor meer informatie hierover dit artikel.
- Eventuele VPS-firewall instellingen in het controlepaneel blijven intact. De instellingen ten tijde dat de snapshot gemaakt werd, worden niet gebruikt.
- Het verschil tussen een snapshot en een 'automatische back-up' wordt hier beschreven.
- Een snapshot add-on kan enkel worden opgezegd na het verwijderen van de snapshot.
- Je kunt maximaal twintig snapshots opslaan per VPS.
Een snapshot van je VPS maken, terugplaatsen, of verwijderen
Stap 1
Log eerst in op het TransIP-controlepaneel.
Klik vervolgens in het linkermenu op 'VPS' en op de naam van de VPS waarvan je een snapshot wil maken.

Stap 2
Klik in het menu in het overzicht van je VPS op ‘Opslag’ > ‘Snapshots’.

Let op: we raden aan om je VPS eerst uit te zetten voor je een snapshot maakt. Zo voorkom je dat niet opgeslagen werk niet wordt meegenomen in de snapshot.
Stap 3
Een snapshot aanmaken
Klik op ‘Toevoegen’ om een snapshot aan te maken. Achter ‘Beschikbare snapshots' zie je hoeveel snapshots je kunt aanmaken.

Geef de snapshot een naam onder ‘Label’ en klik op ‘Opslaan’. Heb je je VPS eerst uitgezet? Laat dan de optie ‘VPS automatisch starten na aanmaken’ ingeschakeld staan.

Een snapshot terugplaatsen
Een snapshots plaats je terug door achter de naam van de snapshot op de drie puntjes te klikken en ‘Herstellen’ te selecteren.

Een bestaande snapshot verwijderen
Een snapshot verwijder je door achter de naam van de snapshot op de drie puntjes te klikken en ‘Verwijderen’ te selecteren.

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van deze handleiding over het maken en verwijderen van een snapshot van je VPS.