Nieuw: Ubuntu 22.04 LTS

Datum:

Ubuntu 22.04 LTS is op 21-04-2022 gelanceerd en nu al beschikbaar voor alle VPS-gebruikers!

LTS staat voor "long term support" en verwijst naar de toezegging van ontwikkelaar Canonical om tien jaar lang ondersteuning te bieden, waarvan de eerste vijf jaar gratis zijn voor iedereen die de software downloadt.

De nieuwste LTS-release garandeert niet alleen weer vijf jaar aan updates en securitypatches, maar biedt ook vernieuwingen op het gebied van:

  • Confidential Computing. Ubuntu is de enige distributie van Linux die Azure Confidential VM's ondersteunt. Ubuntu 22.04 LTS is ook geoptimaliseerd voor AWS Graviton en Oracle Cloud Infrastructure.

  • Ondersteuning voor de meest recente toolchains. Naast Python, Ruby, Perl, Go en PHP wordt nu ook Rust op dezelfde wijze ondersteund. Kijk hier voor de volledige releasenotities.

  • Microsoft Active Directory. Integratie met Active Directory werd geïntroduceerd in Ubuntu 20.04 LTS, maar wordt nu verder uitgebreid met volledige installer-integratie en ADsys.

  • GNOME. De shell en het gros van de libraries gaan van GNOME 40 naar GNOME 42. Dit levert onder andere een gestroomlijnde UI op, betere multi-monitor ondersteuning en nieuwe stroomprofielopties.

  • Ubuntu WSL. Het Windows Subsystem for Linux (WSL) upgrade ook naar 22.04 LTS, waardoor je ook in een Windows-omgeving niets hoeft te missen.

Daarnaast zijn er nog een paar verbeteringen die wellicht minder relevant zijn voor zakelijke gebruikers, maar zeker interessant zijn voor wie Ubuntu privé wil draaien. Zo is de look & feel van het OS beter aan te passen dan ooit en zijn er ook sprongen gemaakt in desktopperformance.

Dankzij ondersteuning voor "triple buffering" in GNOME 42, zullen grafische drivers van Intel en Raspberry Pi tot twee keer zoveel frames produceren in de desktopomgeving. GPU's van AMD en NVIDIA draaien ook significant beter, waarbij er met name een verbetering in powermanagement voor NVIDIA GPU's is.

Meer informatie over de release van Ubuntu 22.04 LTS vind je hier, of kijk hier voor meer over de visie van Canonical rondom LTS-releases.

Deel dit artikel