Wat is WooCommerce?

Dé ideale WordPress plug-in voor e-commerce

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is de meest populaire e-commerce oplossing ter wereld. Dat is best bijzonder. Het is namelijk geen standalone platform, maar een plug-in die je integreert met WordPress. Vrijwel iedereen kan daarom met WooCommerce binnen no-time een online winkel opzetten en beheren.

Als je kijkt naar de flexibiliteit en kracht van WooCommerce, dan is de keuze snel gemaakt. Je kunt met dit platform verkopen wat je wilt: diensten, producten, kaartjes en ga zo maar door. Je zet snel een kleinschalige winkel op, maar kunt ook de e-commerce van een groot bedrijf volledig ondersteunen. Heb je succes? Het platform groeit met je mee.







Waarom kies je voor WooCommerce?




Naadloos geïntegreerd met WordPress

De gebruiksvriendelijkheid van WooCommerce is een andere belangrijke reden om voor dit platform te kiezen. Het integreert naadloos met WordPress. Dit is een overzichtelijke omgeving die constant doorontwikkeld wordt. Wil je iets bijzonders aan jouw winkel toevoegen, dan is de kans groot dat je dit met een plug-in direct regelt. Is er geen plug-in te vinden? Dan zijn er genoeg ontwikkelaars die jou verder kunnen helpen.

Grote, enthousiaste community

Hetzelfde geldt als je vragen hebt. De WordPress community is groot en enthousiast. Voor de meeste vragen kun je terugvallen op andere gebruikers, ontwikkelaars en ontwerpers. In het WordPress-netwerk vind je genoeg vrijwilligers die je graag een handje helpen. Wil je een professional huren die je ondersteunt? Ook die zijn er voldoende te vinden.




Is WooCommerce gratis?

WooCommerce is een gratis plug-in. Je kunt het platform voor niets downloaden en op jouw WordPress website gebruiken. Deze gratis omgeving biedt je basisfuncties zoals producten toevoegen, voorraden beheren en transacties uitvoeren. Dat betekent niet dat WooCommerce volledig gratis is. Heb je bijzondere wensen, wil je bijvoorbeeld jouw winkel koppelen aan een ERP-systeem of bijzondere verzendopties aanbieden? Dan heb je een geavanceerde WooCommerce plug-in nodig. Daar hangt waarschijnlijk een prijskaartje aan.







Wat kosten WooCommerce extensions?


Wat je betaalt voor die extra WooCommerce extensions hangt van de aanbieder af. Op dat punt profiteer je opnieuw van de kracht van de grote community van WordPress developers. De kans is groot dat verschillende ontwikkelaars vergelijkbare functionaliteit bieden. De meeste betaalde toevoegingen bestaan in verschillende varianten en dat moedigt concurrentie aan.

Betaal voor wat je nodig hebt



Dankzij WooCommerce plug-ins heb je een breed scala aan mogelijkheden om je webshop naar een hoger niveau te tillen. Omdat je zelf kunt kiezen welke uitbreidingen je nodig hebt, en wiens versie je afneemt, hou je de kosten van jouw winkel onder controle. Je betaalt voor wat je nodig hebt en laat jouw uitbreidingen met je winkel meegroeien.





Hoe gebruiksvriendelijk is WooCommerce?

WooCommerce staat bekend om zijn intuïtieve interface. Zelfs complete beginners zonder technische kennis ontdekken snel hoe je een webshop inricht en beheert. In het overzichtelijke dashboard verschijnen extra menu’s waarmee je producten toevoegt, prijzen wijzigt en verkopen volgt. Omdat WooCommerce volledig integreert met WordPress, hoef je maar één platform onder controle te krijgen om zowel je webshop als je website te beheren.





Volledige controle over het ontwerp én de functionaliteit van je webshop

WooCommerce onderscheidt zich van andere e-commerce platforms door de eindeloze aanpassingsmogelijkheden. In tegenstelling tot andere e-commerce platforms ben je niet beperkt tot een vaste selectie thema's en functionaliteiten. WooCommerce laat je elk aspect van je winkel aanpassen: van de lay-out van je productpagina's tot de checkout-ervaring. Jij hebt volledige controle over het ontwerp én de functionaliteit van je webshop.

Eenvoudige integratie met betaalgateways

WooCommerce blinkt ook uit door de eenvoudige integratie met talloze betaalgateways. Naast standaardopties zoals PayPal kun je specifieke betaalmethoden toevoegen. Zeker als je over de grens zaken wilt doen, is het handig als je de nationale equivalenten van iDEAL kunt toevoegen. Dit is op de meeste andere platforms ook mogelijk. WooCommerce blinkt uit omdat de configuratie van de betaalgateway naar verhouding een stuk eenvoudiger is.

Efficiënt en gestroomlijnd


Als je WooCommerce afzet tegen andere platforms lijkt het wat mager qua features. Dat is juist een krachtpunt. In tegenstelling tot topzware platforms vol ingebouwde functionaliteit, is WooCommerce ‘efficiënt en gestroomlijnd’. Als je voor jouw winkel marketingautomatisering, SEO-tools, een klantbeheersysteem of iets anders nodig hebt, dan breid je gewoon jouw winkel uit.






WooCommerce met WordPress hosting

Om de WooCommerce plug-in te installeren heb je een WordPress website nodig en bijpassende hosting. De keuze voor een WordPress hostingpartij is erg belangrijk. Daar hangt zowel de soepele werking van je site als jouw gebruiksgemak voor een belangrijk deel van af.



Hoe herken je een goede WordPress hostingpartij?

Controleer of jouw hostingpartij WordPress-functies biedt die jouw leven makkelijker maken.

Als one-click installs, automatische updates en back-ups in het standaardpakket zitten, hoef jij je daar alvast niet druk over te maken.

Een andere belangrijke factor is ondersteuning. Kijk bij je selectie van een hostingpartij altijd of er voldoende aandacht voor support is. Controleer voor je een abonnement afsluit de knowledge base en zet alle andere ondersteuningsopties op een rij.

Keuze van een WordPress hostingpartij voor WooCommerce

Jouw hostingpartij is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de techniek. Jij hebt controle over jouw WordPress-omgeving, de hostingpartij zorgt voor de IT-infrastructuur en de (virtuele) servers die jouw winkel mogelijk deelt met anderen. Let bij de keuze van WordPress hosting voor WooCommerce op de volgende punten:



1. Prestaties en snelheid

Hoeveel aandacht besteedt jouw hostingpartij aan het optimaliseren van de laadtijden van pagina's? Dit is cruciaal voor de ervaring van jouw klanten én voor je SEO-ranking.

2. Veiligheid

Als je een webwinkel hebt, verwerk je gevoelige klantgegevens. Je moet je houden aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Controleer of jouw hostingpartij beveiligingsmaatregelen biedt zoals SSL-certificaten en malware-scanning.

3. Schaalbaarheid

Om WooCommerce met jouw winkel mee te laten groeien, moet jouw hostingpartij die groei wel ondersteunen. Kijk bij je selectie hoe ver je jouw hostingpakket kunt upgraden.

4. Ondersteuning voor WooCommerce

Niet iedere WordPress hostingpartij is even bedreven in webwinkels. Kies voor een hostingpartij die expliciet ondersteuning biedt voor WooCommerce hosting.

5. Uptime-garanties

Als het goed is hoeven klanten bij een online winkel nooit voor een gesloten deur te staan. Dat vereist van je hostingpartij dat de servers (bijna) altijd goed werken. Controleer of jouw hostingpartij een hoge uptime-garantie biedt, dan ben je hier zeker van.



WordPress en WooCommerce: een ideale combinatie

WordPress en WooCommerce zijn beiden open-source. Je kunt ze gratis gebruiken en naar eigen wens aanpassen. De bouw van een WooCommerce webwinkel begint met WordPress. Je bouwt het fundament van je winkel, de voorpagina, algemene pagina’s en eventueel je blog. De WooCommerce plug-in voegt productbeheer, een winkelwagentje, en de mogelijkheid om af te rekenen (checkout) toe.



Zelf snel aan de slag?

Heb je nu al zin om je eigen online winkel op te zetten? Wil je direct aan de slag met WordPress en WooCommerce? Wij bieden alles wat je nodig hebt om jouw webshop te beginnen. Bekijk hier onze Managed WooCommerce Hosting voor ondernemers en zet je webwinkel op.



Welke ga jij met WooCommerce verkopen?

WooCommerce verandert jouw WordPress-website in een volwaardige webwinkel. Of je nu een klein nichewinkeltje wilt runnen of ambities hebt om de grootste retailer van de wereld te worden. Je begint met de WooCommerce plug-in en kunt vervolgens blijven groeien. Wat je ook wilt verkopen, WooCommerce ondersteunt het. Mocht je op zoek zijn naar inspiratie, zijn hier wat voorbeelden:



Fysieke producten

Of je nu powerbanks of bankstellen wilt verkopen, WooCommerce ondersteunt het. Per product stel je alle eigenschappen van je fysieke producten in. Zonder extensies kan WooCommerce al bijhouden welke opties ieder product heeft (kleur, varianten, etc.), wat de voorraadstatus is en op welke standaard manieren je het product verzendt. Je beheert je catalogus en jouw klanten kunnen winkelen. Ga je echt bankstellen verkopen? Kijk dan vooraf alvast naar (betaalde) koppelingen met koeriersdiensten voor zwaar transport.

Digitale producten

Ga je digitale producten zoals e-boeken, software of muziekbestanden verkopen? Je kunt in WooCommerce aangeven dat jouw product een digitale download is. Je winkel houdt dan geen voorraadstatus bij, maar biedt klanten (na betaling) de kans om het product te downloaden. Dit proces is volledig geautomatiseerd en beveiligd. Loop vooraf wel even de auteursrechten van je producten na; dat is jouw verantwoordelijkheid.

Kaartjes

Geef je een concert, organiseer je een workshop of ga je een betaalde webinar aanbieden? Dan kun je met een paar eenvoudige extensies via WooCommerce kaartjes verkopen en deelnemerslijsten bijhouden. Je kunt jouw WooCommerce winkel inzetten voor eenmalige evenementen of er een platform voor maken waarop je doorlopend kaartjes voor activiteiten verkoopt.

Reserveringen

Heb je een hotel, B&B, verhuur je aanhangwagens of verhuur je iets anders? Als je WooCommerce uitbreidt met extensies, kunnen jouw klanten vooraf kamers of producten die ze gaan huren reserveren. In jouw winkel staat wanneer een product of kamer beschikbaar is. Met een paar klikken maakt jouw klant een reservering. Je kunt mensen zelfs vooruit laten betalen.

Diensten

In plaats van producten kun je via WooCommerce ook diensten aanbieden. Omschrijf de consultancysessie, persoonlijke training of onderhoudsdienst en plak er een prijs op. Je klanten kunnen direct afrekenen of contact opnemen voor meer informatie. Wil je aanvullende informatie, zoals beschikbaarheid of vereiste voorbereidingen toevoegen? Geen probleem. WooCommerce pas je aan jouw wensen aan.



Wat je ook gaat verkopen, het kan met WooCommerce!

Wat je ook gaat verkopen, WooCommerce laat je het in een efficiënte, klantvriendelijke online winkel leggen. Jij bepaalt jouw aanpak en laat het platform aansluiten bij jouw unieke bedrijfsbehoeften. Dat is relatief eenvoudig waardoor je meer tijd overhoudt voor de echt belangrijke zaken als het e-commerce aankomt: de kwaliteit van jouw producten (of diensten) en je marketinginspanningen.



Is WooCommerce geschikt voor jouw e-commerce plannen?

WooCommerce is veelzijdig en kan zowel kleine online winkels als grote e-commerce platforms ondersteunen.



Kleine online winkel

Stel bijvoorbeeld dat je handgemaakte schaaksets wilt gaan verkopen. Omdat je maar zoveel schaakstukken per week kan snijden, zit er een limiet op de hoeveelheid producten die je kunt verkopen. Voor kleinschalige winkels zijn veel e-commerce platforms te kostbaar. WooCommerce is een ideale oplossing. Het platform is gratis en met een beperkt budget vind je genoeg extensies en thema’s om zelf een professioneel ogende webwinkel op te zetten. Mocht je ineens collega’s vinden die ook schaaksets snijden, dan kan jouw winkel met het aanbod meegroeien.

Grote e-commerce ondernemer

Ben je een grote e-commerce ondernemer, en wil je jouw e-commerce platform koppelen aan andere bedrijfsoplossingen. Dat kan. Professionele ontwikkelaars kunnen WooCommerce koppelen aan alle gangbare ERP-systemen zodat jouw voorraadbeheer en je financiële stromen daar afgehandeld worden. Ook CRM en geavanceerde analysetools zijn tegen betaling te koppelen. Met WooCommerce kun je je marketing volledig automatiseren, al je klanten professioneel beheren en een grote e-commerce onderneming ondersteunen.

Bijzondere verkoopmogelijkheden

Je kunt WooCommerce inzetten voor verkoop aan consumenten (B2C), maar ook andere verkoopvormen zijn te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan business-to-business (B2B), affiliate marketing en overige activiteiten zoals dropshipping.



Business to Business (B2B)

Met de juiste extensies kun je in WooCommerce aangepaste prijsstelling en bulkbestellingen aanbieden. Koppel je jouw platform aan je ERP- en CRM-systemen dan zijn staffelkortingen, gepersonaliseerde catalogi, betalingscondities en andere typische B2B-mogelijkheden toe te voegen. Het platform is flexibel en volledig aan de wensen van jouw bedrijf aan te passen.

Affiliate Marketing

Gebruik je jouw webwinkel om tegen een commissie producten van derden te verkopen? Ook dan kun je met WooCommerce uit de voeten. Met specifieke plug-ins maak je een eigen etalage die als affiliate storefront dient. Jij voegt producten van derden toe aan jouw catalogus en zorgt dat je via de affiliate-links commissies verdient. Jij promoot de producten, WooCommerce zorgt dat mensen ze kunnen afrekenen en je affiliate betaalt je commissie.

Overige activiteiten

Ook andere commerciële activiteiten zijn te ondersteunen met WooCommerce. Met de juiste extension kun je dropshipping inzetten. Wil je koppelen met grotere marktplatforms of heb je een andere creatief idee? De kans is groot dat je al een kant-en-klare plug-in vindt. Is dat niet het geval? Dan heb je een gouden kans om jouw gat in de markt met maatwerk op te vullen.





WooCommerce installeren

Heb je een gouden idee en wil je met WooCommerce aan de slag? Ga naar Managed WooCommerce Hosting voor ondernemers om de best mogelijke hosting te regelen. Bij ons installeer je met één klik WordPress en voeg je minstens zo makkelijk WooCommerce toe. Maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Doorloop deze stappen om jouw webwinkel helemaal op te bouwen.



1. Kies een WooCommerce thema


Je kunt natuurlijk zelf tot op de pixel je thema bouwen, maar het is een stuk eenvoudiger (en minder tijdrovend) om een WooCommerce thema te kiezen. Omdat je thema bepaalt hoe je online winkel eruit ziet, is het belangrijk om dit te kiezen voor je de boel gaat inrichten. De kans dat je een kant en klaar thema vindt dat bij jouw winkel past is groot: je hebt keuze uit duizenden thema’s.

2. Kies je WooCommerce plug-ins


Afhankelijk van jouw ambities heb je functionaliteit nodig die niet standaard in WooCommerce zit. Wil je de SEO professioneel bijhouden? Heb je bijzondere marketingwensen? Wil je voorverkopen mogelijk maken? Of heb je een andere wens? Met de juiste plug-ins regel je het.

3. Verzendopties instellen


Hoe zorg je dat jouw producten bij je klanten komen? Standaard kun je in WooCommerce een aantal verzendopties zoals een vast tarief, gratis verzending of afhalen instellen. Met verzendregels kun je op basis van bestemming andere tarieven of opties aanbieden. Wil je automatisch verzendlabels aanmaken, koppelen met koeriersdiensten of andere geavanceerde mogelijkheden toevoegen? Dan heb je een plug-in nodig.

4. Betaalgateway koppelen


Wat je ook verkoopt, één doel staat vooraan: je wilt betaald worden. WooCommerce biedt standaard ondersteuning voor bepaalde betaalopties. Het is verstandiger om een betaalgateway in te zetten. Dit is een bedrijf dat tussen jou en je klant staat en als digitale kassa fungeert. Jij sluit een contract met de betaalgateway af en krijgt daarna een plug-in die de betalingen veilig voor je afhandelt; of dat nu via iDEAL, Klarna, creditcards of een andere dienst is.


Wat zijn jouw ambities?



Ik wil weten wat WooCommerce kost

WooCommerce zelf is gratis. Aan hosting, een domeinnaam, thema's, uitbreidingen en andere plug-ins kan wel een prijskaartje hangen. Afhankelijk van wat jij wilt, kunnen de kosten variëren van enkele tientallen tot duizenden euro's per jaar. Ben je benieuwd hoe hoog jouw budget moet zijn? Kijk dan hier.

Ik wil een WooCommerce website maken

Met WooCommerce bouw je snel en eenvoudig een online winkel. Je installeert WordPress en de WooCommerce plug-in en voegt een thema en extensies toe. Voor je het weet ben je al producten in de digitale schappen aan het plaatsen. Zoek je een uitgebreidere instaphandleiding? Kijk dan hier.